Ruim 20.000 Zweden herdenken aanslag: "Angst mag niet regeren"

Ruim 20.000 Zweden, volgens de organisatoren zelfs 50.000, zijn samen op straat gekomen in hoofdstad Stockholm om de aanslag van twee dagen geleden te herdenken. Voor de bijeenkomst was opgeroepen op sociale media. "Stockholm is onze stad, de angst mag hier niet regeren, de terreur mag nooit winnen", zegt de burgemeester van de stad.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Twee dagen geleden is in de Zweedse hoofdstad een aanslag gepleegd. Daarbij zijn 4 mensen om het leven gekomen en 15 mensen gewond geraakt. Volgens de Zweedse politie is de vermoedelijke dader een 39-jarige Oezbeek met jihadistische interesses die bovendien op het punt stond om te worden uitgewezen. Er is ook een tweede verdachte opgepakt. In Stockholm zijn ruim 20.000 mensen op straat gekomen om de slachtoffers van de terreurdaad te herdenken. Volgens de organisatoren zijn er zelfs 50.000 deelnemers.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De herdenking ging onder meer gepaard met een minuut stilte. "Dit is onze stad. Een stad waar we fier op zijn en waar we van houden", zegt Karin Wanngård, de burgemeester van Stockholm. Ze pleit voorts voor een open, democratische en tolerante stad. "De angst mag hier niet regeren, de terreur mag niet winnen."

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het is Damon Rasti die de herdenking via sociale media op poten heeft gezet. "De politie heeft het over een recordopkomst", schrijft hij op zijn Facebookpagina. "Tienduizenden mensen zijn naar buiten gekomen en hebben hun hart geopend, en solidariteit en bezorgdheid geuit." Rasti kon naar eigen zeggen zijn tranen niet bedwingen. "Ik zal dit nooit vergeten. We zijn samen één!"

Ook op andere plaatsen in Zweden zijn er herdenkingen gepland.

Stockholm houdt minuut stilte:

Meest gelezen