Rusland, Iran en Hezbollah: "VS-aanval overschrijdt rode lijn"

De VS-aanval tegen de Syrische luchtmachtbasis van Shayrat heeft een rode lijn overschreden. Dat laten Rusland, Iran en de Libanese Hezbollah-militie weten in een gezamenlijke verklaring. Ze waarschuwen ook dat dergelijke acties niet voor herhaling vatbaar zijn.

"Wat de VS in Syrië heeft gedaan, heeft een rode lijn overschreden", luidt de gezamenlijke verklaring. "Vanaf nu zullen wij met geweld antwoorden op elke agressor of elke overschrijding van een rode lijn, van waar die ook komt. Amerika weet dat wij dat kunnen."

Het Kremlin meldt dat de Russische president Vladimir Poetin telefonisch overleg heeft gepleegd met zijn Iraanse collega Hassan Rouhani. Beiden zijn het erover eens dat de Amerikaanse aanval onaanvaardbaar is en in strijd met het internationaal recht.

Poetin en Rouhani roepen op tot een onafhankelijk onderzoek naar de chemische aanval van eerder deze week. Volgens Washington is die het werk van het Syrische leger, én een overschrijding van een rode lijn die enkele jaren geleden is getrokken door toenmalig president Barack Obama.

Meest gelezen