Tweede verdachte aangehouden na aanslag in Stockholm

Het Zweedse gerecht bevestigt dat er een tweede verdachte is aangehouden in verband met de aanslag in Stockholm van eergisteren. De hoofdverdachte van de aanslag had in 2014 asiel aangevraagd in Zweden, maar die aanvraag is geweigerd. Hij werd gezocht omdat hij een uitwijzingsbevel gekregen had. De man, een 39-jarige Oezbeek, had ook sympathie uitgesproken voor extremistische groeperingen, waaronder IS. Dat heeft de Zweedse politie vanmiddag bekendgemaakt.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vanmiddag heeft de Zweedse politie meer uitleg gegeven over het onderzoek naar de aanslag in het centrum van Stockholm waarbij vier doden en vijftien gewonden gevallen zijn. Er zijn nu meer details bekend over de eerste verdachte, de man die kort na de aanslag opgepakt werd en van wie vermoed wordt dat hij de dader is.

De man, een 39-jarige Oezbeek, had in 2014 een asielaanvraag ingediend in Zweden, maar die werd geweigerd. In 2016 werd zijn aanvraag definitief afgewezen. Hij werd door de politie gezocht, er liep een aanhoudingsbevel tegen hem. Er is nog meer: "We weten dat hij zijn sympathie geuit heeft voor extremistische groeperingen, waaronder IS", zegt Jonas Hysing, het hoofd van de nationale politie-operaties.

De tweede verdachte is gearresteerd op verdenking van "terroristische misdaden door moord", zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Meer details worden nog niet vrijgegeven.

Nog volgens de Zweedse autoriteiten blijven momenteel nog 5 andere mensen opgepakt in verband met het onderzoek naar de aanslag, meer dan 500 mensen zijn intussen al ondervraagd.

Huiszoekingen

Eerder vanmorgen meldden Zweedse media dat op verschillende adressen in de hoofdstad huiszoekingen uitgevoerd zijn. Volgens de krant Aftonbladet vond een van de huiszoekingen plaats in de wijk Varberg.

De politie zou er een appartement binnengevallen zijn waarvan vermoed wordt dat de hoofdverdachte er de uren voor de aanslag is geweest. Hij zou op het draadloze netwerk ingelogd geweest zijn. Er zouden laptops in beslag genomen zijn.

Elders in Stockholm, op slechts enkele honderden meters van de aanslag, werden volgens Aftonbladet ook arrestaties verricht. Getuigen hoorden lawaai en zagen hoe mensen uit een voertuig werden gesleurd door undercoveragenten. De wagen zou worden gelinkt aan de hoofdverdachte.

"Een actie voor de liefde"

Vrijdag raasde een vrachtwagen aan hoge snelheid door een winkelwandelstraat in het centrum van Stockholm. Vier mensen kwamen om, vijftien mensen raakten gewond.

Alle dodelijke slachtoffers zijn nu geïdentificeerd. Naast een Belgische vrouw zijn een Brit en twee Zweden overleden. Een van de Zweedse slachtoffers is een meisje van 11 jaar, heeft haar familie bevestigd op Facebook. Tien gewonden liggen nog in het ziekenhuis, vier van hen hebben ernstige verwondingen opgelopen, zegt de politie.

De plek van de aanslag, bij het winkelcentrum Ahlens in de drukke winkelwandelstraat Drottninggatan, is uitgegroeid tot een plek van rouw, vertelt de Nederlandse reporter Marcel Burger vanuit Stockholm. "Mensen zijn gelaten, ze kijken, praten, delen bloemen. Veel mensen willen vandaag een actie houden voor de liefde, voor de open samenleving die Zweden zo kenmerkt."

Meest gelezen