Unia-directeur Keytsman zet puntjes op i na uitspraken Demir

De uitspraken van staatssecretaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) over Unia in De Zondag "stroken niet met de feiten die werden besproken" in een gesprek met Els Keytsman, de directeur van het gelijkekansencentrum. Dat zegt Keytsman zelf in een post op haar account op Facebook.

"Het gaat er niet alleen om de dingen juist te zeggen, maar ook om de juiste dingen te doen", schrijft Keytsman. "Na krachtige woorden verwacht ik een krachtig beleid tegen racisme en discriminatie. Dat is nodig. Ik zou graag in het volgend interview de plannen daaromtrent lezen."

Bij haar aantreden als staatssecretaris had Demir uitgehaald naar Unia, omdat het centrum volgens haar te veel gefocust is op één grond van discriminatie: afkomst.

"Die heisa heeft echter ook een positief gevolg gehad", aldus Demir in De Zondag. "Het aantal meldingen over diverse gronden van discriminatie is nu sterk verhoogd: van 55-plussers, van mensen met een handicap, van mensen met hiv, ... Per dag komen er bijna twee keer zoveel meldingen binnen dan voordien. Dat betekent dat de Belg de weg gevonden heeft. Dat is wat ik verwacht van Unia: dat iederéén er terechtkan. En zo wordt ook het perceptieprobleem opgelost."

Wat zegt Unia?

"Het aantal dossiers over leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt nam in 2016 toe met 126 procent", schrijft Keytsman. "Deze stijging houdt rechtstreeks verband met het initiatief van Unia om naar de rechtbank te stappen toen een 59-jarige sollicitant werd geweigerd voor zijn leeftijd door een keukenfabrikant. Unia plaatste zo het thema op de maatschappelijke agenda. De hele heisa van de voorbije weken heeft daar niets mee te maken."

"We noteerden in 2016 ook 58 procent meer dossiers over discriminatie vanwege handicap op het werk. Ook deze stijging staat volledig los van de heisa van de voorbije weken", aldus Keytsman.

"Hoe de staatssecretaris het aantal meldingen van personen met hiv tracht te framen, is evenmin juist", vindt Keytsman. "Recent organiseerden we wel een persconferentie over een onderzoek hierover dat een periode van 2003-2014 omvat. Lang voor de heisa van de voorbije weken dus."

Cijfers als momentopname

"We gaven in ons gesprek deze drie voorbeelden om aan te tonen dat we via onze doelgerichte aanpak en communicatie iedereen willen doen beseffen dat hij of zij bij ons terechtkan. Want we weten dat dit te weinig bekend is", vervolgt Keytsman.

"Het is wel juist dat de eerste kwartaalcijfers van 2017 opnieuw stijgen", geeft Keytsman toe. "Dat bespraken we ook met haar. De stijging is flagrant en sterk. Maar de cijfers zijn ook een momentopname en de eigenlijke details kennen we nog niet. Dus communiceren we er ook niet over."

Meest gelezen