Vrijdag opent museum over Herman Brood in Zwolle

Vrijdag opent in de Nederlandse stad Zwolle een museum over de kunstenaar en muzikant Herman Brood. Zwolle is de geboortestad van de veelzijdige overleden artiest. Initiatiefnemer Ivo de Lange staat er echter op dat het geen "museum" wordt genoemd, maar wil eerder over een "experience" spreken.
1994 Paul Bergen

De "Herman Brood Experience" opent nu vrijdag in Zwolle. Er zijn onder meer tientallen schilderijen, zeefdrukken en tekeningen van de kunstenaar te zien. Er is -in mindere mate- ook aandacht voor de muziek van Brood. "Ik vond hem beter als beeldend kunstenaar dan als muzikant", laat de Lange daarover vallen.

Daarnaast kunnen bezoekers ook kijken naar foto's en persoonlijke spullen zoals beschilderde gitaren, kledingstukken, schildersmateriaal en zelfs spuitnaalden. "Hij is uiteindelijk kapot gegaan aan drugs en drank, dus ook dat deel van zijn leven willen we tonen", klinkt het.

De weduwe van Herman Brood, Xandra, is bij het project betrokken.

Meest gelezen