Washington noemt opstappen van Assad nu een prioriteit

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, noemt het opstappen van de Syrische president Bashar al-Assad een prioriteit. Dat betekent een significante koerswijziging van Washington, want vorige week gaf het Witte Huis nog aan dat het vertrek van Assad geen prioriteit was.

"Het vertrek van Assad is niet de enige prioriteit", zegt Haley aan CNN. "We proberen ook nog terreurgroep IS te verslaan, maar daarnaast zien we geen vredevol Syrië als Assad aanblijft. Bovendien moet we de invloed van Iran in Syrië zien te stoppen en naar een politieke oplossing streven. Uiteindelijk hebben we hier te maken met een ingewikkelde situatie waarvoor geen eenvoudige oplossingen bestaan."

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson verwoordt het iets voorzichtiger en zegt dat IS verslaan de topprioriteit blijft voor Washington. "Pas als die bedreiging is weggewerkt, kunnen we ons concentreren op het stabiliseren van Syrië", aldus Tillerson. Daarna moet er voor Tillerson ook nog een politieke oplossing uit de bus komen.

Dat de strijd tegen IS voor de internationale coalitie belangrijk blijft, blijkt uit berichten van een aantal Syrische bronnen, die melden dat de coalitie bombardementen heeft uitgevoerd in de buurt van Raqqa, het IS-bolwerk in Syrië. Dat nieuws is nog niet bevestigd door de coalitie, maar als het klopt, betekent dit dat er na één dag alweer een eind is gekomen aan de pauze in de militaire acties. Die was gisteren afgekondigd om confrontaties met Rusland te vermijden na de Amerikaanse aanval op de luchtmachtbasis van Shayrat.

Meest gelezen