Wit of groen, goed of heilig: Pasen is in aantocht

De kerkelijke kalender staat dezer dagen helemaal in het teken van de kruisiging en verrijzenis van Jezus Christus. Aan het einde van de vastentijd worden tijdens de Goede Week de laatste dagen van Jezus Christus op aarde herdacht. Vandaag vieren de christenen Palmzondag.

De Goede Week gaat van start op Palmzondag. Die dag wordt de aankomst van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd, het begin van het einde van het leven van Christus. Traditioneel delen veel kerkgemeenschappen in ons land dan takjes uit aan de gelovigen tijdens de misviering. Het zijn geen echte palmtakjes maar buxustakjes, wegens het klimaat.

Donderdag herdenken de gelovigen wereldwijd het laatste avondmaal van Jezus samen met zijn 12 apostelen. In het Nederlands spreekt men van Witte Donderdag, in het Duits is dat Gruendonnerstag, omdat groen in de Duitse liturgie de kleur van de hoop is.

In het Engels wordt de dag van het laatste avondmaal Maundy Thursday genoemd. Maundy verwijst naar "aalmoes", het is een dag waarop gelovigen aalmoezen schenken aan hulpbehoevenden. In de Franse kerk houdt men het op Jeudi Saint, net zoals Vendredi Saint en Samedi Saint in de aanloop naar Pasen.

Tegen het einde van het laatste avondmaal zal de apostel Judas zijn leermeester verraden en wordt Christus aangehouden door de Romeinse autoriteiten in Jeruzalem. Christus wordt veroordeeld tot kruisiging en op Goede Vrijdag wordt dat vonnis uitgevoerd. De Duitse gelovigen vieren Karfreitag (klaagvrijdag), de Engelsen noemen het, net als wij, Good Friday.

Op Stille Zaterdag bevindt het lichaam van Jezus Christus zich in zijn graf. Na de paaswake in de nacht van zaterdag op zondag wordt het belangrijkste christelijke feest van het liturgische jaar gevierd: Pasen, de dag dat Jezus Christus opstond uit de dood.

Het feest loopt tot en met maandag, Paasmaandag. Beide dagen zijn ook officiële feestdagen in België. De viering zoals hierboven beschreven is in zwang sinds 313, het jaar van de erkenning van het christendom door de Romeinse overheid met de afkondiging van het Edict van Milaan.

Meest gelezen