Wouter Beke: "Zuhal Demir en partij zoeken polarisering op"

CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet bepaald ingenomen met de uithaal van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) naar zijn partij. Volgens Demir beschouwt CD&V moslims louter als kiesvee. Beke eist excuses van Demir, maar die wil hoogstens "haar toon milderen".

"Het is niet alleen weinig respectvol, onfatsoenlijk en de grenzen voorbij, maar het is natuurlijk ook onaanvaardbaar", reageert Wouter Beke, "zeker van een staatssecretaris die beleid hoort uit te voeren, die een coalitie vormgeeft en die dit soort uithalen absoluut niet moet doen."

"De premier heeft haar daar ook duidelijk voor op de vingers getikt", merkt Beke nog op. Volgens de CD&V-voorzitter gaat het hier niet om een geïsoleerd incident, maar zit hier een strategie achter.

"Dat is een lijn van een staatssecretaris, maar misschien bij uitbreiding van een partij die in toenemende mate de polarisatie opzoekt in plaats van verbindend te willen zijn."

Beke eist excuses van Demir: "Dat heb ik vanmorgen al laten weten aan haar partijvoorzitter." En die excuses moeten publiek zijn: "Dat lijkt mij wel het minste te zijn." Demir laat weten niet van plan te zijn haar excuses aan te bieden, maar toont zich wel bereid voortaan haar toon te milderen. "We weten niet waarom we excuses zouden moeten aanbieden", zegt haar woordvoerder Luc Demullier.

Meest gelezen