“Ik was niet in het minst geïntimideerd”

Een foto van vrouw die staat te lachen naar een extreemrechtse demonstrant werd het afgelopen weekend duizenden keren gedeeld op sociale media. De jonge vrouw zegt dat ze verrast is door de wereldwijde aandacht voor de foto. De vrouw zegt nu dat ze tussenbeide is gekomen toen een andere vrouw omsingeld werd door een groep extreemrechtse betogers.

Op Twitter riep de bekende Brit Piers Morgan het beeld uit tot foto van de week. “Woedende EDL-racist die neergebliksemd wordt door een geamuseerde Aziatische vrouw”, schreef Morgan erbij. Die foto werd gemaakt tijdens een betoging van English Defence League (EDL). Een honderdtal aanhangers van die extreemrechtse groepering hield een demonstratie tegen de opkomst van islam in het Verenigd Koninkrijk.

Saffiyah Khan, een geboren en getogen Britse, met Pakistaans en Bosnisch bloed, vertelt aan de Britse omroep BBC dat ze aanvankelijk aan de kant stond en zich afzijdig hield. Maar ze mengde zich in het gewoel toen een andere vrouw belaagd werd. Die vrouw moet “islamofoben” geroepen hebben naar de demonstranten. “Een groep van 25 redelijk brede EDL-kerels omsingelden haar”, getuigt Khan. “Ze was helemaal omsingeld… Ik ben toen tussenbeide gekomen en heb gezegd dat ik de vrouw steunde (...) Ik hou er niet van dat mensen in mijn stad worden belaagd.”

Daarop keerden de betogers zich volgens Kahn tegen haar. En zo kwam ze in de situatie terecht zoals die op de bewuste foto te zien is. Daarop is te zien hoe Kahn staat te lachen naar man met EDL-insignes die dreigend naar haar kijkt. “Hij duwde een vinger in mijn gezicht. Het was heel agressief. Er was een politieagent die zijn vinger weghaalde.” Maar hoe kon Kahn haar cool bewaren? “Ik was niet in het minst geïntimideerd”, legde ze achteraf uit.

De fotograaf

Dat verhaal wordt bevestigd door enkele extra foto’s die fotograaf Joe Giddens, de maker van de bewuste foto vanochtend op Twitter zette. Giddens voegde eraan toe dat hij niet verwacht had dat de foto de wereld rond zou gaan. “Soms weet je als fotograaf meteen dat een foto populair zal worden, maar dat was niet het geval dit weekend.” Intussen zijn ook andere beelden van de betoging opgedoken. Daarop is te zien hoe een aantal extreemrechtse betogers schoppen en slaan naar een aantal kleurlingen.

EDL trekt het verhaal van Kahn in twijfel. De organisatie beschimpt haar op Facebook met scheldwoorden en zegt dat Kahn een minuut stilte verstoorde die zij op dat moment hielden voor de slachtoffers van de terreuraanslag in Stockholm. Op Facebook schrijft de organisatie dat Kahn de “gewoonlijke nazi scum-onzin” stond te roepen.

De man met het petje die tegenover Kahn stond, EDL-voorman Ian Crossland, liet zich ook niet onbetuigd op Facebook en schreef dat de vrouw zich gelukkig mag prijzen dat ze nog al haar tanden heeft, naast nog andere schunnige verwijten.

“Nazi-scum out of Brum” (Nazi-tuig weg uit Birmingham), is een bekende slogan die gebruikt wordt tijdens tegenbetogingen, tegen EDL. Al sinds 2009 komt de groepering er op straat om hun afkeuring voor moslims te laten blijken. Daarbij wordt altijd een grote politiemacht op de been gebracht om de betogingen te beteugelen en tegenbetogers weg te houden. In vorige betogingen werden telkens tientallen betogers opgepakt. Of dat zaterdag ook gebeurde, is niet bekend.

Tijdens de beginjaren vond EDL vond zijn voedingsbodem vooral bij voetbalhooligans. Maar door gebruik van sociale media heeft de organisatie ook van daarbuiten aanhangers aangetrokken.

Meest gelezen