"Ikea is rechtstreeks verantwoordelijk voor sociale dumping"

BTB, de socialistische vakbond voor de transportsector, voert vandaag actie aan zeven Ikea-vestigingen in België, omdat Ikea transportopdrachten stelselmatig zou toewijzen aan de goedkoopste aanbieder. "Ikea is hiermee rechtstreeks verantwoordelijk voor sociale dumping", klinkt het.

Volgens BTB zijn het niet enkel de transporteurs, maar ook de opdrachtgevers die verantwoordelijk zijn voor sociale dumping. "Multinationals gunnen transportopdrachten aan de goedkoopste aanbieder, zonder enige aandacht voor de werk- en leefomstandigheden van de chauffeurs", zegt John Reynaert van BTB. "Ikea weigert momenteel elke dialoog met de ITF, daarom gaan we over tot gerichte acties, waarbij ook klanten gesensibiliseerd worden."

Op de parking van Ikea Zaventem vertoont BTB een ITF-documentaire hierover, "Exploïted Trückdriväer", in een vrachtwagen. De transportbond deelt aan klanten van Ikea ook pamfletten uit in de vestigingen van Zaventem, Gent, Hasselt, Wilrijk, Hognoul, Bergen en Aarlen.

"Ikea hecht veel belang aan rechten transporteurs"

Een woordvoerster van Ikea laat weten dat de meubelketen veel belang hecht aan de rechten van transporteurs en een internationale gedragscode (IWAY) heeft die leveranciers moeten navolgen. "Maar de transportsector is een complexe sector met vele uitdagingen, en we zijn bezig met een project dat onderaannemers meer moet viseren, aangezien problemen zich vaker bij hen stellen dan bij onze leveranciers", klinkt het.

Ikea wil de internationale dialoog die het bedrijf heeft met de transportsector ook uitbreiden en overheden, experten en transporteurs betrekken. Ikea is goed voor minder dan 1 procent van het wereldwijde transport.

Meest gelezen