"Reuzenaronskelk is opengegaan en laat langzaam walgelijk parfum los"

In de Plantentuin van Meise staat sinds vanmiddag opnieuw een reuzenaronskelk in bloei. "Ze is inmiddels 143 cm hoog en laat langzaam het walgelijk parfum los, in de natuur bedoeld om bestuivers aan te trekken", meldt de Plantentuin op Facebook. Wegens dit uitzonderlijke gebeuren is de Plantentuin vandaag en morgen open tot 22 uur.

De reuzenaronskelk is een zeldzame plant die met uitsterven bedreigd is door de ontbossing van zijn oorsprongsgebied, de tropische regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra. Typisch aan deze bloei, waarbij zich uit de knol een grote rechtopstaande bloem ontwikkelt, is de wansmakelijke lijkengeur die de plant op dat ogenblik verspreidt.

De Plantentuin beschikt over 12 exemplaren waarvan er over een week nog een tweede in bloei zal komen te staan. Het is sinds 2008 al de zesde en zevende keer dat er een bloeiperiode wordt opgetekend. De bloem die nu in bloei staat, wordt slechts 143 cm groot wat klein is in vergelijking met de recordhoogte van 244 cm die een andere plant in Meise in 2013 haalde.

Omdat een bloeiende reuzenaronskelk steevast een grote publiekstrekker is en het spektakel slechts 72 uur duurt, blijft de Plantentuin vandaag en morgen open tot 22 uur.

Een eerste keer bestuiving?

Dat er zo snel een tweede bloei aankomt biedt de Plantentuin kans om voor de eerste keer een plant te bestuiven. Bij de reuzenaronskelk is zelfbestuiving niet mogelijk omdat de mannelijke bloemetjes pas rijp zijn en hun stuifmeel afgeven 24 uur na de bloei van de vrouwelijke bloemetjes.

Deze keer zal men het stuifmeel van de eerste plant bewaren in de koelkast om er de vrouwelijke bloemetjes van de tweede plant mee te bestuiven. De Plantentuin hoopt hiermee een eigen voorraad zaden te verkrijgen van deze uitzonderlijke plant.

De reuzenaronskelk komt in ons land enkel voor in de plantentuinen van Meise en Gent.