CD&V neemt geen genoegen met “halve excuses” van Demir

Voor CD&V is het incident met N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir nog niet voorbij. Demir had haar coalitiepartner gisteren een moslimpartij genoemd. Ze zei ook dat CD&V-voorzitter Wouter Beke de moslims beschouwt als kiesvee. Daarop had Beke excuses geëist van Demir. Nadat ze door premier Michel (MR) was teruggefloten, twitterde Demir dat ze die kritiek aanvaardt. Maar daar neemt coalitiepartner CD&V geen genoegen mee.

“Ik aanvaard de kritiek van de premier. De rol van staatssecretaris, is niet die van parlementslid. Wat mij betreft, incident gesloten.” Die boodschap stuurde Demir gisteravond laat de wereld in, nadat ze een golf van kritiek over zich heen had gekregen om haar uitspraken in de krant De Zondag.

Bij CD&V is daags nadien te horen dat het incident wat hen betreft niet gesloten is. De top van de christendemocratische regeringspartij vindt dat de woorden van N-VA-staatssecretaris Demir er ver over waren.

Bij CD&V wijzen ze er ook op dat er foute informatie is verspreid. In tegenstelling tot wat Demir zei, veroordeelt CD&V wel de Turkse president Erdogan voor zijn aanpak van de oppositie. Sterker zelfs: CD&V gaat er prat op dat ze zelfs de eerste partij was die daarover een persbericht verspreid heeft en dat ze buitenlandminister Didier Reynders (MR) er ook over ondervraagd heeft. Ze zijn er bij CD&V nog altijd niet over dat ze als Erdogan-aanhangers worden versleten.

Vertrouwen

Tegelijk klinkt bij CD&V dreigende taal aan het adres van Demir. De partij herinnert de nieuwe staatssecretaris eraan dat ze haar beleidsbrief nog niet verdedigd heeft. En die brief moet dus nog goedgekeurd worden om het vertrouwen te krijgen van een meerderheid.

“Als de staatssecretaris geen vertrouwen heeft in een coalitiepartner, hoe kan dan het omgekeerde mogelijk zijn”, klinkt het dreigend bij CD&V. Het lijkt er dus op dat de partij ermee dreigt het vertrouwen in Demir niet te geven als zij zich niet nadrukkelijker verontschuldigt voor haar uitspraken.

Meest gelezen