Congolese oppositie legt hoofdstad Kinshasa plat

Vanmorgen was de Congolese hoofdstad Kinshasa veranderd in een soort spookstad door een zogenoemde "ville morte-actie" van de oppositie. Die protesteert tegen president Joseph Kabila, die vorige week een nieuwe premier heeft aangeduid tegen de wil van het grootste deel van de oppositie in.

De straten van de Congolese hoofdstad waren grotendeels verlaten, veel winkels bleven gesloten of gingen later open en het openbaar vervoer lag grotendeels plat. 

Gisteren had oppositieleider Moïse Katumbi vanuit het buitenland opgeroepen om vreedzaam te betogen - en hij had daarbij de steun gekregen van de Union pour la Démocratie et le Progrès Social (UDPS), de partij van wijlen Etienne Tshisekedi - maar de betogingen bleven uit omdat de politie een samenscholingsverbod had uitgevaardigd.

Congolese chaos duurt voort

Congo lijkt geleidelijk alsmaar verder weg te zinken in een politiek moeras. De onrust begon vorig jaar, toen bleek dat de presidentsverkiezingen werden uitgesteld. Dat had tot gevolg dat president Joseph Kabila langer kon aan de macht blijven, ondanks de grondwet.

De oppositie is het uiteraard niet eens met deze gang van zaken, maar raakte het zelf niet eens over wie premier mocht worden van de overgangsregering die onder meer de uitgestelde verkiezingen moet voorbereiden. Kabila heeft vorige week Bruno Tshibala tot premier benoemd, maar Tshibala ligt niet overal bij de oppositie goed in de markt. Waarnemers zien de demarche van Kabila als een poging om de oppositie uit elkaar te spelen om zelf zo lang mogelijk aan de macht te kunnen blijven.

Daarop hebben oppositieleider Moïse Katumbi en de UDPS gisteren opgeroepen tot protest. Het is echter niet duidelijk hoe lang de oppositie haar protest kan volhouden.

Meest gelezen