Crombez: "Bourgeois en Michel zijn sukkelaars"

SP.A-voorzitter John Crombez haalt naar aanleiding van de incidenten met Zuhal Demir (N-VA) en Liesbeth Homans (N-VA) hard uit naar de regeringsleiders. "Geert Bourgeois en Charles Michel zijn sukkelaars, de ene als minister-president, de andere als premier. De leiders van de regering zouden moeten ingrijpen, maar de regering ligt lam", reageert hij in "De ochtend" op Radio 1.

De uithaal van staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir is bij Crombez in het verkeerde keelgat geschoten. Gisteren had ze CD&V omschreven als "de nieuwe moslimpartij".

"Ze weet perfect dat ze met die zin veel aandacht krijgt en het helpt het bestuur in niets. Integendeel: de tegenstellingen worden groter en dat alleen voor politiek gewin. De N-VA heeft gekozen om niet meer op een normale manier te besturen, maar om permanent campagne te voeren." Maar er is meer: volgens Crombez polariseert Demir met haar uitspraken de maatschappij. "Wat ze doet is de samenleving beetje bij beetje kapotmaken."

"Geert Bourgeois en Charles Michel zijn sukkelaars"

Niet alleen het incident met Demir heeft Crombez doen steigeren, ook Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) krijgt een veeg uit de pan. "Liesbeth Homans zit al twee maanden op informatie dat er problemen zouden zijn in de Turkse ambassade en doet niks. Dat is een minister van Binnenlands Bestuur onwaardig."

Vanmiddag komt de commissie voor Bestuurszaken samen in het Vlaams Parlement. Op de agenda staat het welles-nietesspelletje rond de moskee in Beringen. "Maar we gaan hetzelfde patroon krijgen. Men gaat verder en er komt geen nieuw beleid. Geert Bourgeois en Charles Michel zijn sukkelaars, de ene als minister-president, de andere als premier. Als er foute informatie verspreid wordt, moeten de regeringsleiders ingrijpen en zeggen: "Dit gaat niet, jullie verlammen het beleid". Maar men bestuurt niet meer."

"We zijn vertrokken voor twee jaar theater"

Op het voorstel van Groen-voorzitter Kristof Calvo om het parlement bij elkaar te roepen om de Demir-zaak te bespreken, reageert hij afwijzend. "We zijn vertrokken voor twee jaar theater. Een deel van dat theater zou zijn dat we elke keer het parlement bij elkaar roepen. Ik denk dat de mensen dat beu zijn. En intussen ligt de regering lam."

"Zoveelste aflevering van een jarenlange soap"

Voor politicoloog Carl Devos is dit de zoveelste aflevering van een jarenlange soap. "Het is elke keer opnieuw hetzelfde scenario: een harde uitval van de ene naar de andere, die dan even hard beantwoord wordt, waarop de premier tussenkomt en vraagt aan de kinderen van de klas of ze hun manieren willen houden. En enkele weken later zit het er opnieuw bovenop. Deze ongezonde situatie blijft maar duren. Er wordt nog maar weinig geregeerd. 2017 is het laatste volledige politieke jaar. Dit zou het jaar voor de grote doorbraak moeten zijn, maar we zijn vier maanden verder en er gebeurt zo goed als niets."

Vooral tussen CD&V en de N-VA - met als voorbeeld het incident met Zuhal Demir - is er een machtsstrijd aan de gang. "Het is de slag om het midden met als inzet: wie wordt de grootste partij? Bij de N-VA komt het erop aan om niet alleen groot, maar zeer groot te blijven zodat ze na de verkiezingen incontournable is. CD&V op haar beurt wil die grote machtspositie terugnemen." Daarnaast ziet Devos ook een inhoudelijk, ideologisch verschil in de identiteitspolitiek dat terugkeert.

Toch denkt Devos niet dat de regering zal vallen. "Als ze nu nog niet gevallen is, zal ze nooit vallen."

Meest gelezen