Dijsselbloem: "escalatie alsof ik oorlogsmisdaad heb begaan"

Jeroen Dijsselbloem, Nederlands minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep, vindt de kritiek op een omstreden uitspraak over "Zuid-Europese drank en vrouwen" buiten alle proporties. "Het lijkt alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan", zegt hij in een interview met De Volkskrant.

Ter herinnering: enkele weken geleden joeg Dijsselbloem de Zuid-Europese landen de kast op met een uitspraak in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens bij u om hulp aankloppen" en dat gold volgens hem tussen zowel personen als Europese lidstaten. Gevolg: een uitbarsting van woede in de Zuid-Europese landen zoals Griekenland, Italië en Portugal.

In De Volkskrant zegt Dijsselbloem nu dat hij het echt vervelend vindt dat hij zo veel mensen beledigd heeft. Het was niet zijn bedoeling om alle Zuid-Europeanen "big spenders" te noemen.

Hij begrijpt dat na acht jaar crisisbeleid een deel van de eurolanden vindt dat het beleid te veel op een strenge noordelijke leest geschoeid is. Hij wilde niemand beledigen, maar heeft ook geen excuses aangeboden.

Wel is het spijtig dat hij nu zo veel tijd en energie in die kwestie moet steken terwijl Griekenland afglijdt naar een nieuwe crisis. "De kwestie is enorm geëscaleerd. Het lijkt wel alsof ik een oorlogsmisdaad heb begaan", klinkt het nog. Wel denkt hij dat een aantal politici hem met de kwestie in een hoek proberen te drummen.

Wat is de toekomst van Dijsselbloem?

Jeroen Dijsselbloem heeft het zichzelf dan misschien wel moeilijk gemaakt, maar vooralsnog blijft hij in functie als minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep. Zijn ambstermijn loopt overigens eind dit jaar af.

De sociaaldemocratische PvdA van Dijsselbloem heeft bij recente verkiezingen een zware nederlaag geleden en het is weinig waarschijnlijk dat die partij in de volgende regering zal stappen en dus zal Dijsselbloem geen minister meer zijn.

De Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos zou goede kaarten hebben. Hij was de vorige keer al kandidaat en Spanje is ondervertegenwoordigd in belangrijke internationale posten. De huidige rel met Dijsselbloem speelt in het voordeel van een Zuid-Europeaan, alleen krijgt Madrid wel moeilijk greep op zijn eigen begroting en schuldenlast.