Fotograaf van zwangere Beyoncé toont nieuw werk in Brussel

Awol Erizku (28), de man achter de foto van de zwangere Beyoncé, toont deze maand voor het eerst zijn werk in Europa. Vanaf 21 april is zijn "Purple reign"-reeks te zien bij galerie Stems in Brussel. In Londen opent een dag eerder zijn "Make America Great Again"-expo bij Ben Brown Fine Arts.

Awol Erizku (foto hieronder) is de maker van de meest gelikete Instagramfoto aller tijden. De foto (zie boven) waarmee Beyoncé aankondigde dat ze zwanger is van een tweeling kreeg intussen al meer dan 10 miljoen likes. Veel details over de samenwerking met Beyoncé mag hij niet geven, maar in een gesprek met de New York Times benadrukt hij dat het om een samenwerking ging. "Beyoncé zei niet: "Hey, dit is wat ik wil, doe het. Ze was geïnspireerd door de dingen die ik al gemaakt had en wilde met mij samenwerken."

Toch was de samenwerking met Beyoncé voor hem niet het hoogste goed. "Het zou zoveel meer voor me betekend hebben mocht ik geselecteerd geweest zijn voor de Whitney Biennial (tweejaarlijkse overzichtsexpo van Amerikaanse kunst in het Whitney Museum of American Art in New York, nvdr), een erkenning die elke grote artiest die ik bewonder gehad heeft."  

Copyright: 2010

Awol Erizku werd geboren in Addis Abeba in Ethiopië, maar groeide op in de Bronx in New York in een middenklassegezin. Hij had naar eigen zeggen nooit gedacht dat hij een kunstenaar zou worden tot hij zich op school realiseerde dat er een overaanbod aan blanken in de kunsten was. "We kregen het schilderij "Girl with a pearl earring" te zien en op dat moment voelde ik dat ik een kunstenaar wilde zijn zodat ik meer mensen zoals ik, mijn moeder en mijn zussen, in de kunstgeschiedenis kon brengen." Het werk van Vermeer herwerkte hij nadien trouwens tot "Girl with a bamboo earring" met zijn zus in de hoofdrol (foto hieronder).

Expo's in Londen en Brussel

Als kunstenaar gebruikt hij sociale media en andere platformen om zijn werk tot bij een breed publiek te brengen. Hij werkt ook als dj en maakt mixtapes die gespeeld worden tijdens zijn shows in galerieën.

Deze maand komt hij met twee reeksen werken naar Europa. Bij Stems in Brussel is vanaf 21 april "Purple reign" te zien, een expo waarvoor hij zich liet inspireren door een mixtape van de Amerikaanse rapper Future. Als antwoord op elk nummer van de tape maakte hij een foto, een schilderij of een sculptuur. 

De show in Londen is zijn meest politiek getinte tot nu. Als titel koos hij voor de campagne-uitspraak van Trump "Make America Great Again". In zijn werk gebruikt hij onder meer het beeld van een zwarte panter, rechtstreeks uit het logo van de Black Panther Party geplukt, die over een Amerikaanse vlag loopt. "Deze show is niet anti-Amerika", zegt hij, "maar zeker wel anti-Trump. Alle mensen die hij haat, maken Amerika wel degelijk weer groot." 

"Purple reign" van 21 april tot en met 27 mei bij Stems Gallery, Eendrachtstraat 68 in Elsene. 

"Make America Great Again" van 20 april tot en met 2 juni bij Ben Brown Fine Arts, 12 Brook's Mews, Londen.

Meest gelezen