G7-top wil Rusland en Assad uiteendrijven

In de Italiaanse middeleeuwse stad Lucca zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7, de grote westerse landen en Japan, op zoek naar een gemeenschappelijke strategie om Rusland te bewegen om de steun voor de Syrische leider Bashar al-Assad op te geven. De Britse regering wil nieuwe sancties tegen Russen die actief zaken doen met het regime van Assad.

De G7 groepeert de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan; de grote westerse industrielanden en één Aziatische partner dus. Dat heette ooit de grote geïndustrialiseerde landen, maar dat is niet langer het geval. Wel blijft de groep een belangrijk orgaan om het beleid te coördineren.

Op de tweedaagse top in Lucca in Toscane staat vooral de situatie in Syrië na de recente gifgasaanval en de daarop volgende beschieting door de VS van een Syrische luchtmachtbasis met kruisraketten.

De andere G7-ministers willen nu van de Amerikaanse minister Rex Tillerson horen wat nu precies het beleid van de VS tegenover Syrië en Rusland is. Voor de gifgasaanval zei diezelfde minister Tillerson nog dat Assad niet meteen weg moest, daarna wel en kwam er zelfs een aanval, de eerste van de VS op het leger van Assad. 

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson (foto in tekst) is het de bedoeling om sancties op te leggen tegen Russen die -politiek of economisch- nauw verbonden zijn met het Assad-regime, maar eensgezindheid is er nog niet.

Dinsdag komen de ministers opnieuw samen en dan krijgen ze het gezelschap van hun collega's uit Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, Jordanië en Qatar. Ook die zijn allen gekant tegen Assad en vinden dat hij moet vertrekken vooraleer er een uitweg kan komen uit de Syrische burgeroorlog. 

usage worldwide

Meest gelezen