Grote brand treft migrantenkamp nabij Duinkerke: "Ruim de helft van kamp verwoest"

Het migrantenkamp van Grande-Synthe - nabij de Noord-Franse stad Duinkerke - is getroffen door een zware brand. Zo'n 70 procent van het kamp zou in rook zijn opgegaan. Volgens de eerste berichten zouden daarbij zo'n tien gewonden zijn gevallen, van wie drie er erg aan toe zijn.
AFP or licensors

De vlammen waren volgens getuigen van kilometers ver te zien. De brandweer kwam massaal ter plaatse om het vuur te blussen, maar een groot deel van de - veelal houten - barakken is kennelijk toch in vlammen opgegaan. Volgens de prefect van de regio is het kamp "gereduceerd tot een hoop as" en is de schade "onherstelbaar". 

In het kamp verbleven zowat 1.500 migranten. Volgens Franse media raakten zeker tien van hen gewond bij de grote brand, drie zouden er erg aan toe zijn. De vele honderden andere kampbewoners zouden zich nu verspreid hebben in de omgeving van het kamp. Drie scholen openden de deuren om mensen op te vangen.

Aan de basis van de brand zou een geschil liggen tussen twee groepen migranten. De Franse krant Le Parisien spreekt van een ruzie tussen Afghanen en Koerden eerder op de avond. Daarbij zouden messen getrokken zijn en raakten zeker vijf migranten gewond. De ordediensten moesten tussenbeide komen, waarop rellen ontstonden tussen de politie en de migranten. Er zou daarbij onder meer traangas zijn ingezet. Kort daarna ontstond de brand.

AFP or licensors

Meest gelezen