Hoe gevaarlijk is een made in je lichaam?

Hoe gevaarlijk zijn de maden van de mangovlieg eigenlijk? Het verhaal van actrice Tine Embrechts in "De drie wijzen" sprak tot de verbeelding, maar volgens professor Infectieziekten Steven Callens van het UZ Gent zijn dergelijke maden niet echt gevaarlijk.

"We zien zoiets enkele keren per jaar hier", zegt Steven Callens. "Het gaat om larven van de tumbu-vlieg of de Cordylobia anthropophaga. Je kan ermee te maken krijgen in Afrika of Zuid-Amerika."

"Kolonialen in Congo kenden dat zeer goed. Men wist dat men kleren op de hoogste stand moest strijken die aan de waslijn buiten waren gedroogd. De vliegen leggen hun eitjes in de kleren en als je die ongestreken gaat dragen, loop je het risico dat de eitjes op je huid terechtkomen, waarop de maden onder de huid kruipen."

"Gevaarlijk is dit niet", zegt Steven Callens. "De wondjes zijn niet echt pijnlijk, maar die maden eten wel stukjes vlees uit je lijf. Je moet ze zien te verwijderen zonder ze te beschadigen. Voor de Afrikaanse variant kan dat vrij gemakkelijk, maar de Zuid-Amerikaanse variant is iets groter: de mades hier kunnen tot 1,5 centimeter lang worden."

De truc met vaseline, zoals Tine Embrechts ze beschrijft, is volgens Callens effectief, maar hij raadt toch aan de huisarts te raadplegen. "Eenmaal de made eruit is het probleem opgelost. Het is natuurlijk wel schrikken als je zo'n beestje uit je lijf ziet komen."

Voorzorgen nemen kan eigenlijk niet. "Als toerist kan je je niet volledig beschermen. Je weet bijvoorbeeld niet of de handdoeken in je hotel gestreken zijn." 

Meest gelezen