Hongarije legt buitenlandse universiteiten aan banden

In Hongarije heeft president Janos Ader een wet ondertekend die strikte bepalingen oplegt aan buitenlandse universiteiten die in het land actief zijn. Critici vinden dat die wet vooral gericht is tegen de Central European University, die gefinancierd wordt door de liberale miljardair George Soros, die van Hongaarse afkomst is.
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

De wet is opgesteld door de nationalistische regering van premier Viktor Orban, die al zeven jaar aan de macht is in Boedapest. Orban wordt al vaker verweten dat hij de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in zijn land aan banden legt. Orban handhaaft ook een harde aanpak van de vluchtelingen in Hongarije en heeft goede banden met de Russische president Vladimir Poetin.

Zijn nieuwe wet op buitenlandse onderwijsinstellingen heeft onlangs meer dan 70.000 betogers op straat gebracht in Boedapest. Die zien er een nieuwe stap in om de vrijheid van onderwijs en onderzoek verder te ondermijnen in Hongarije.

Critici zien in de wet vooral een middel om de Central European University (CEU) in Hongarije aan banden te leggen of te sluiten. Die CEU wordt is opgericht door de Hongaars-Amerikaanse financier George Soros, die een "Open Society" voorstelt en grote invloed heeft in de voormalige landen van het Oostblok in Centraal- en Oost-Europa.

Die liberale visie van Soros staat haaks op het gesloten nationalisme van Orban, die stelt dat de Europese cultuur bedreigd wordt door migratie en multiculturalisme. Eerder had Orban ook al buitenlandse ngo's in het land fors aan banden gelegd. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De "Soros Universiteit"

De CEU werd opgericht in 1991, kort na de val van het communisme in Oost- en Centraal-Europa om liberale waarden zoals de vrije markt, vrijheid van mening en pers, democratie en de rechtsstaat te promoten.

Het project werd opgestart door de Amerikaans-Hongaarse financier George Soros en de CEU is één van de meest prestigieuze en rijke instellingen in het voormalige Oostblok. De universiteit is gespecialiseerd in sociale wetenschappen, recht, publiek beleid, maar ook inzake wetenschappen, milieu en heeft ook een belangrijke business school.

Meest gelezen