Jay Z haalt bijna al zijn muziek van Spotify

Jay Z heeft de meeste van zijn albums van Spotify gehaald. Dat bevestigt de muziekstreamingdienst op Twitter. Ook op Apple Music was zijn muziek even niet meer te horen, maar die dienst reageert niet.

Wie het solowerk van Jay Z op Spotify wil beluisteren, is eraan voor de moeite. De Amerikaanse rapper heeft liefst 9 albums van de muziekstreamingdienst verwijderd.

"We kunnen bevestigen dat delen van de catalogus van Jay Z zijn verwijderd", schrijft Spotify op Twitter. "Dit is gebeurd op verzoek van de artiest." Vroege albums van Jay Z en muziek die hij samen met andere artiesten heeft gemaakt, zijn wel nog te horen.

Ook op Apple Music was zijn muziek even niet meer beschikbaar, maar daar zijn de meeste van zijn albums afgelopen weekend opnieuw verschenen. Die dienst heeft evenwel nog niet gereageerd.

Tidal

Het is niet de eerste keer dat Jay Z werk van Spotify verwijdert, noch is hij de enige artiest die dat doet. In 2014 haalde Taylor Swift haar volledige catalogus offline na een discussie over vergoedingen. Adele gooide haar album "25" dan weer pas na 7 maanden op Spotify. Ook Beyoncé heeft haar laatste album "Lemonade" niet op de dienst aangeboden. Zij is de echtgenote van Jay Z.

Mogelijk heeft de recente demarche van Jay Z te maken met Tidal, zijn eigen muziekstreamingdienst die hij in 2015 voor 45 miljoen dollar (42,5 miljoen euro) kocht. Die kan nog steeds op "slechts" 3 miljoen abonnees rekenen. Apple Music heeft 20 miljoen abonnees en Spotify liefst 50 miljoen.

Spotify was in 2015 naar schatting 6,8 miljard pond (8 miljard euro) waard. Tegelijk heeft het bedrijf nog nooit winst gemaakt. Dat kan binnenkort veranderen nadat het vorige week een overeenkomst met Universal Music Group heeft gesloten, het grootste platenlabel van de wereld. Bovendien overweegt Spotify een beursgang.

Deze albums van Jay Z zijn niet meer op Spotify te vinden:

  • "Vol. 3... Life and times of S. Carter" (1999)
  • "The dynasty: Roc la familia" (2000)
  • "The blueprint" (2001)
  • "The blueprint2: The gift & the curse" (2002)
  • "The black album" (2003)
  • "Kingdom come" (2006)
  • "American gangster" (2007)
  • "The blueprint 3" (2009)
  • "Magne carta holy grail" (2013)

Meest gelezen