Komedie over Roma veroorzaakt deining in Frankrijk

In Frankrijk is ophef ontstaan over "A bras ouverts", de nieuwe film van Philippe de Chauveron. Veel critici menen dat de komedie racistisch is jegens Roma en het Front National in de kaart werkt bij de komende presidentsverkiezingen.

Een linkse intellectueel maakt tijdens een politiek debat op tv de belofte dat elk Romagezin in nood welkom is bij hem thuis waarna zo'n gezin effectief bij hem aanbelt en zijn leven en dat van zijn gezin aardig op stelten zet: ziedaar in een notendop de plot van "A bras ouverts" ("Met open armen"), de nieuwe film van Philippe de Chauveron.

De komedie loopt sinds enkele dagen in de zalen bij onze zuiderburen, maar veroorzaakt al meteen veel ophef. Critici noemen de film in koor racistisch en menen dat hij stereotiepen over Roma uitvergroot. Op nauwelijks twee weken voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, zou dit in de kaart spelen van het Front National.

"Niet alleen de Roma zijn het mikpunt van de spot"

"Je moet er wel om lachen", vertelt correspondent in Parijs Kleis Jager in "De ochtend" op Radio 1. "Of je het nu wil of niet, het gegeven is leuk. Een linkse intellectueel die alle Roma welkom heet terwijl zijn vrouw aan rust toe is. Plots staat een caravan in hun tuin en loopt een varken in hun keuken rond."

"In deze film stelen de Roma en zijn ze vies. Ze eten mollen en egels in de tuin. Toch vind ik dit verhaal niet racistisch omdat de humor iedereen treft. Niet alleen de Roma zijn het mikpunt van de spot. Deze film gaat vooral over een zekere elite die iedereen de les leest, maar niet in staat is haar eigen woorden toe te passen. Ik vind niet dat de Roma in deze film het slachtoffer zijn."

Jager vindt het voorts niet verwonderlijk dat veel filmcritici "A bras ouverts" afkraken. "Kennelijk voelen ze zich aangesproken. Zij maken immers zelf deel uit van de culturele elite in Frankrijk."

"Chez nous"

De Chauveron wast zijn handen intussen in onschuld, zegt Jager. "Hij speelt bewust met thema's die gevoelig liggen. Enkele jaren geleden maakte hij de succesvolle komedie "Qu'est-ce qu'on a faut au bon dieu?" waarin vier zussen met een Jood, een Arabier, een Chinees en een Afrikaan trouwen. Toen was rechts meer het doelwit, deze keer is dat links. Zelf wil de Chauveron gewoon humoristische films maken."

Hoe dan ook komt deze heisa nauwelijks enkele maanden na die over "Chez nous", de film van de Belgische regisseur Lucas Belvaux over een vrouw in een Noord-Frans stadje die in de klauwen van een extreemrechtse partijleider terechtkomt die opvallend op Marine Le Pen lijkt. Het Front National reageerde toen bijzonder verontwaardigd omdat die film de komende Franse presidentsverkiezingen zou beïnvloeden.

Zo'n vaart loopt het alvast niet met "A bras ouverts", stelt Jager. "Geen van de kandidaten heeft zich tot nog toe over de film uitgelaten. Hij is nog niet tot de campagne doorgedrongen. Misschien gebeurt dat alsnog, want hij loopt nog maar net."

Meest gelezen