Koningin Mathilde is meter van Zaineb: hoe gaat dat in zijn werk?

Koningin Mathilde heeft het meterschap aanvaard van Zaineb, het zevende opeenvolgende meisje binnen het gezin Tebbi-Sadki uit Gent. Het gezin had een brief geschreven naar het Paleis om de geboorte te melden en kreeg na twee maanden antwoord van de koningin. Het is de tweede keer dat Mathilde meter wordt van een zeven opeenvolgende dochter binnen een Belgisch gezin.
Koningin Mathilde is dol op kinderen. (archieffoto)

Het voltallige gezin wordt op donderdag om 15 uur ontvangen in het stadhuis van Gent om een geschenk uit handen van burgemeester Daniël Termont te ontvangen. Zoals de traditie dat wil, doet de burgemeester dat in naam van de koninklijke familie. De eerste keer dat Mathilde meter werd van een zevende meisje dateert van twee jaar geleden.

Koning Filip is trouwens ook al peter van twee kinderen, jongens die de zevende opeenvolgende zoon zijn binnen een gezin. De eerste keer werd Filip peter in januari 2015 en dat van Haroun Mounadi uit Anderlecht.

Procedure geldt ook voor nieuw samengestelde gezinnen

De procedure voor het peter- of meterschap van de koning of koningin is intussen al aangepast aan de huidige samenleving, laat het Paleis weten. Een zevende zoon of dochter binnen nieuw samengestelde gezinnen kan ook Filip of Mathilde als peter of meter hebben.

Ook de fiere meter van prinses Alexia en Isabella

Als kersverse peter of meter geven de koning of koningin de boreling een geschenk, dat kan bijvoorbeeld een zilveren drinkbeker of schaal zijn. Wanneer het kind vijftien jaar wordt, volgt er een uitnodiging voor het kerstconcert op het Paleis.

Het metekindje van Mathilde, Zaineb, werd geboren op 20 oktober vorig jaar. De ouders wilden een groot gezin en die droom is voor hen uitgekomen. Koningin Mathilde heeft met veel plezier het meterschap van Zaineb aanvaard. Mathilde is ook meter van de Nederlandse prinses Alexia (11) en de Deense prinses Isabella (9).

FOTO: de doopplechtigheid van de Deense prinses Isabella in 2007 met haar broertje Christian, ouders Mary en Frederik en de meters en peters samen.

Meest gelezen