Minister Homans in het defensief tijdens urenlange ondervraging over moskee Beringen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft zich in het Vlaams Parlement urenlang moeten verantwoorden voor haar beslissing om de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen in te trekken, en voor haar communicatie rond die beslissing. Zowel de oppositie als de coalitiepartners waren scherp voor Homans. Maar de minister blijft erbij dat ze goede redenen heeft om de erkenning van de moskee in Beringen - en enkel van die moskee - in te trekken.

Vorige week meldde Vlaams minister Homans dat ze de procedure had gestart om de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen - de op een na grootste moskee van het land - in te trekken. Homans deed dat naar eigen zeggen op basis van informatie die ze had gekregen van de Staatsveiligheid. Maar diezelfde Staatsveiligheid ontkende dat daartoe aanleiding was op basis van het rapport.

De minister moest daarover vandaag uitleg komen geven in een speciale commissie in het Vlaams Parlement. Ook de topman van de Staatsveiligheid Jaak Raes kwam het bewuste rapport verduidelijken, maar hij deed dat achter gesloten deuren.

Tijdens de zitting drong Open VLD-fractieleider Bart Somers er bij Homans op aan om "voorzichtiger te communiceren" over rapporten van de Staatsveiligheid, zijn partijgenoot Jean-Jacques De Gucht oordeelde zelfs dat de "geloofwaardigheid" van de minister is aangetast.

CD&V'er Koen Van den Heuvel riep de minister op om de rapporten "op de juiste manier te lezen". "Ik heb toch de indruk dat mevrouw Homans de rapporten van de Staatsveiligheid op een bepaalde manier aanwendt om haar punt te maken en er meer een politiek spelletje van maakt in plaats van de polarisering in onze maatschappij aan te pakken."

Homans: "Enkel antwoord gekregen over die ene moskee"

Meer ten gronde stelden zowel oppositie als meerderheid vragen bij het feit dat minister Homans enkel de moskee in Beringen sluit. Dat terwijl er in ons land 13 moskeeën van het Diyanet-netwerk zijn, het netwerk dat gelinkt is aan de Turkse president Erdogan en waarbij aan politieke propaganda zou worden gedaan voor het Turkse regime.

De Gucht noemt de beslissing van Homans "steekvlampolitiek", en hij pleit voor een "integrale aanpak", "want dat ontbreekt op dit moment". Ook CD&V pleit voor een "globale aanpak" van het probleem rond de pro-Erdogan-moskeeën, "waarbij in dialoog wordt gegaan met de lokale autoriteiten en gemeenschap". 

Maar Liesbeth Homans blijft erbij dat ze goede redenen heeft om enkel de moskee van Beringen niet langer te erkennen. "Ik heb een heel concrete vraag gesteld aan mijn federale collega minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en ik heb een heel concreet antwoord teruggekregen van 2,5 pagina's waar er twee passages gingen over die ene welbepaalde moskee, terwijl ik een vraag had gesteld over alle moskeeën." Bovendien komt de Staatsveiligheid ook niet met een rapport over de 12 overige moskeeën. 

Devos: "Vandaag niets fundamenteels gezegd"

"Voor CD&V is de conclusie dat het beter kan en moet", verwoordt Koen Van den Heuvel het. "We gaan dit blijven opvolgen." Voor Open VLD'er Jean-Jacques De Gucht kan minister Homans haar bevoegdheid blijven uitoefenen. "Maar wat ik verwacht, is dat zij een integraal beleid voert dat de integratie bevordert."

"Dat de oppositie heel hard zouden zijn, wisten we al", analyseert politicoloog Carl Devos. "Vraag was hoe hard de coalitiepartners zouden zijn. Ze zijn wel hard geweest, maar voor het overige denk ik niet dat er heel veel fundamenteels is gezegd vandaag."

Meest gelezen