Oud-topman Shell was op de hoogte van corrupte deal in Nigeria

Peter Voser, een voormalig CEO van het Nederlands-Britse oliebedrijf Shell was op de hoogte van een deal die het bedrijf, samen met het Italiaanse ENI, in 2011 sloot om een olieveld voor de Nigeriaanse kust aan te kopen.

Shell en ENI betaalden 1,2 miljard dollar aan de Nigeriaanse regering voor olieveld 245. Daarvan werd meer dan 1 miljard dollar doorgesluisd naar een bedrijf gecontroleerd door Dan Etete, die het olieveld als minister van Olie in de jaren 90 in het grootste geheim zichzelf had toegewezen.

Uit e-mails die de ngo Global Witness en onderzoeksjournalistencollectief Finance Uncovered in handen kregen, blijkt dat vertegenwoordigers van Shell een jaar lang met Etete onderhandelden over deze deal, en dat ook Voser hierover op de hoogte was.

Geschat wordt dat het olieveld dat Shell en Eni in 2011 kochten, negen miljard vaten olie bevatte en aan de huidige marktprijs 500 miljard euro waard zou zijn. Shell is al bijna 60 jaar actief in Nigeria, en bleek bijzonder gebrand te zijn op dit olieveld.

Uit een mail van een voormalige medewerker van de Britse inlichtingendienst MI6, die ten tijde van de controversiële deal voor Shell werkte, blijkt dat het bedrijf wist dat Etete zou profiteren van de aankoop. Die mail werd doorgestuurd naar Voser. Vertegenwoordigers van Voser weigerden commentaar.

Shell had ook kunnen weten dat honderden miljoenen dollars zouden eindigen in de zakken van Nigeriaanse politici, onder wie ook toenmalig president Goodluck Jonathan. Italiaanse onderzoekers vermoeden dat 466 miljoen dollar werd witgewassen om Jonathan en andere politici te kunnen betalen. Een woordvoerder van de voormalige Nigeriaanse president zei aan de BBC dat er geen aanklacht loopt. De aantijgingen zijn volgens die woordvoerder "een vals verhaal". 

Wie wist wat en wanneer?

Behalve in Italië loopt ook in Nederland een onderzoek naar deze deal. In februari vorig jaar was er een inval in de kantoren in Den Haag. Op de dag van de inval belde Shell-CEO Ben van Beurden met zijn toenmalig financieel directeur, Simon Henry. Dat telefoontje werd afgeluisterd door de Nederlandse onderzoekers, en ook de BBC kreeg het te horen. Van Beurden zegt daarin dat de bewuste mails enkel "cafépraat" waren, maar de BBC, die de mails ook kon inkijken, schrijft maandag dat het duidelijk om meer dan enkel cafépraat gaat.

In een reactie liet Shell weten dat het niet meent dat haar werknemers illegaal handelden. En als de regering het bedrijf van Etete betaalde, dan gebeurde dat zonder medeweten, toelating of in opdracht van Shell, klinkt het.

Meest gelezen