Pulitzer voor journalisten die Panama Papers naar buiten brachten

Het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten (ICIJ) is bekroond met een Pulitzerprijs voor de zogenoemde "Panama Papers". Dat heeft de organisatie bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de 101e editie van de Amerikaanse journalistiekprijzen.

Aan de Panama Papers werkten meer dan 300 journalisten uit 6 continenten samen om een tot dan toe geheim netwerk van wereldwijde belastingontduiking via belastingparadijzen aan het licht te brengen. Ook journalisten van De Tijd, Le Soir, Knack en MO* Magazine werkten hieraan mee.

Het ICIJ wint samen met de uitgever McClatchy en de Miami Herald in de categorie "Explanatory reporting". Aan de Pulitzerprijs is een geldsom van 15.000 dollar (14.000 euro) verbonden.

De Pulitzerprijs is een prestigieuze Amerikaanse prijs die sinds 1917 wordt uitgereikt, in de categorieën journalistiek en letteren, drama en muziek. In de categorie journalistiek waren er ook prijzen voor onder anderen New York Daily News and ProPublica (categorie "Public service"), The New York Times Staff (International reporting), voor freelancefotograaf Daniel Berehulak (Breaking news photography) en Jim Morin of Miami Herald (Editorial cartooning). Alle winnaars van dit jaar vindt u hier. 

Meest gelezen