Rector Anne De Paepe onder druk gezet om zichzelf niet op te volgen

Guido Van Huylenbroeck, professor Landbouweconomie en kandidaat-rector aan de UGent, bevestigt dat Anne De Paepe in een sfeer van intimidatie beslist heeft zichzelf niet op te volgen als rector. "Ik word onder druk gezet en ik zal u de details wel eens vertellen na de verkiezingen", citeert Van Huylenbroeck zijn collega. De Morgen schrijft dat De Paepe door leden van de loge geïntimideerd is.
Foto Kurt bvba

De Paepe liet begin maart weten te passen voor een tweede termijn als rector aan de UGent. De Paepe staat sinds 2013 aan het hoofd van de universiteit en is de eerste vrouw ooit in die functie. Binnenkort vinden nieuwe rectorverkiezingen plaats, maar daaraan zal ze dus niet deelnemen.

"Ten eerste is er het verlies van mijn man, waarmee een voor mij noodzakelijke steun is weggevallen", gaf De Paepe als reden aan. "Daarnaast voel ik me niet geroepen om een kiescampagne te voeren die dreigt te polariseren. De UGent is immers géén verdeelde instelling, en mag dit ook niet worden."

Van Huylenbroeck zelf niet beïnvloed

Het verhaal over intimidatie werd De Morgen toevertrouwd door enkele anonieme bronnen, uit zowel academische als politieke hoek. Een academicus zou de krant hebben toevertrouwd dat De Paepe benaderd was door kandidaat-rector Rik Van de Walle. "Denk goed na, want het zal keihard worden gespeeld", zou hij De Paepe hebben duidelijk gemaakt.

Kandidaat-rector Van Huylenbroeck lijkt het verhaal van de intimidatie te bevestigen, al noemt hij geen namen. Hij had contact met De Paepe toen hij zich samen met professor Sarah De Saeger kandidaat stelde. Over zijn eigen kandidatuur zegt hij: "Toen De Paepe afhaakte, is uit verschillende hoek gebeld zodat ik een alternatief zou vormen. Ik heb daarover nagedacht en Sarah gecontacteerd. Dat was zeker niet onder beïnvloeding."

Van Huylenbroeck is alvast niet opgezet met intimidatie aan de UGent. "Als het klopt dat een groep van mensen bedreigingen zou gebruiken om de macht te hebben, is dat geen goede zaak. Wij moeten staan voor een integere en transparante universiteit." De kandidaat-rector geeft wel toe dat in de geschiedenis van de universiteit de loge "een factor" is geweest. "Ik weet daar zelf niks van", zegt hij evenwel.

Meest gelezen