VN vraagt EU om geen vluchtelingen meer naar Hongarije te sturen

De UNHCR, de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, roept de Europese Unie op voorlopig geen asielzoekers meer naar lidstaat Hongarije te sturen. De VN is bezorgd over nieuwe wetten in Hongarije waardoor vluchtelingen kunnen worden opgesloten.
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

Twee weken geleden trad een nieuwe wet in werking in Hongarije. Daardoor worden asielzoekers in het land voortaan opgevangen in gesloten asielcentra. Sindsdien zijn al zeker 110 van die mensen in die centra bijeengebracht. Onder hen zijn ook kinderen.

De UNHCR roept de EU daarom op om voorlopig geen vluchtelingen meer naar Hongarije te sturen. De EU heeft een verplicht spreidingsplan voor vluchtelingen, maar een aantal lidstaten zoals Hongarije zijn het daar niet mee eens.

De VN is bezorgd over de leefomstandigheden in sommige centra die vaak niet veel meer zijn dan containers omgeven met prikkeldraad. Dat heeft een vreselijke psychologische impact op mannen, vrouwen en kinderen die al zwaar geleden hebben.

Los daarvan vindt de UNHCR dat de nieuwe Hongaarse wet in strijd is met Europese richtlijnen en het internationaal recht inzake asiel en vluchtelingen. Het opsluiten van die mensen kan enkel in bepaalde en beperkte omstandigheden en in het geval van kinderen is dat nooit gerechtvaardigd, vindt de VN. 

De UNCHR is erg bezorgd over die evolutie en roept Hongarije op om de wetgeving af te stemmen op het internationaal recht en richtlijnen van de Europese Unie.

Meest gelezen