VS: "China wil actie ondernemen tegen Noord-Korea"

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson begrijpt China hoe gevaarlijk het nucleaire programma van Noord-Korea is geworden en is Peking bereid om actie te ondernemen om dat te stoppen. Dat is ook in het belang van China, zegt Tillerson. China heeft nog niet gereageerd.

De spanning in Korea stond hoog op de agenda van de recente top tussen VS-president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping in het resort Mar-a-Lago in Florida, zowat het hoofdkwartier van Trump.

In een interview met de tv-zender CBS zegt Tillerson het volgende: "Ik denk dat zelfs China begint te begrijpen dat dit een bedreiging is voor de Chinese belangen. President Xi begrijpt dat de situatie een bepaald bedreigingsniveau heeft bereikt dat actie noodzakelijk is geworden."

Wat die Chinese acties dan zullen zijn, zei Tillerson er niet bij. Na afloop van de top in Mar-a-Lago zijn overigens weinig duidelijke mededelingen verstrekt. Beide presidenten hamerden op de traditionele nagels: de nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland, het uitvoeren van VN-resoluties inzake Noord-Korea en duidelijke communicatie op hoog niveau tussen de VS en China.

Eerder dit jaar heeft China zowel de VS als het stalinistische Noord-Korea opgeroepen om de spanningen te verminderen. Concreet stelde Peking voor dat Noord-Korea de ontwikkeling van kernwapens en raketten zou opschorten en dat de VS niet langer militaire oefeningen zou uitvoeren op het grondgebied van bondgenoot Zuid-Korea. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

VS-vliegdekschip onderweg naar Korea

Zaterdag heeft een Amerikaanse vloot met het vliegdekschip USS Carl Vinson en ondersteunende schepen Singapore verlaten. In plaats van de geplande reis naar Australië, zet die vloot koers naar Korea. Wellicht zal de vloot posities innemen in de Japanse Zee tussen Korea en Japan.

Het is weinig echter weinig waarschijnlijk dat de VS luchtaanvallen of raketaanvallen zal uitvoeren zoals vorige week in Syrië. Belangrijker is de bewapening van de ondersteunende destroyers en kruisers. Die zijn uitgerust met het Aegis-antiraketsysteem en dat zou eventueel Noord-Koreaanse raketten kunnen neerhalen.

Vorige week heeft Noord-Korea nog een raket afgeschoten in de Japanse Zee. Volgende zaterdag zou er mogelijk een nieuwe provocatie komen, een kernproef of een rakettest. Dan viert het regime in Pyongyang de verjaardag van Kim Il-sung, de grootvader van de huidige leider Kim Jong-un en de stichter van het communistische regime in Noord-Korea.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe ver wil China Noord-Korea onder druk zetten?

China zit steeds meer verveeld met de nukkige Noord-Koreaanse bondgenoot. Toch heeft het land een reputatie om via spookbedrijven internationale sancties tegen het regime van Kim Jong-un te omzeilen. De Chinezen vrezen dat een economische ineenstorting van het communistische regime in Noord-Korea zou leiden tot een grote vluchtelingenstroom naar China zelf.

Anderzijds werken de nucleaire provocaties van Noord-Korea China steeds meer op de heupen. Zo is Peking bezorgd over het THAAD-antiraketsysteem dat de VS in Zuid-Korea ontplooit. Die zijn gericht tegen Noord-Korea, maar zouden ook het machtsevenwicht in Noordoost-Azië kunnen verstoren.

Wel heeft China onlangs een boycot van steenkool uit Noord-Korea ingevoerd. Dat is een reactie op het vermoorden van Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die in ballingschap in China leefde. Kim werd vermoord in Maleisië, wellicht door Noord-Koreaanse agenten. 

Meest gelezen