VS: "Een vijfde van de Syrische luchtmacht is vernietigd"

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis is een vijfde van de Syrische luchtmacht vernietigd door de aanval met kruisraketten donderdagnacht. Mattis spreekt over een waarschuwing voor de Syrische leider Bashar al-Assad om geen chemische wapens meer te gebruiken. Assad is in de oorlog erg afhankelijk van zijn luchtmacht.
Public Domain

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn 59 kruisraketten gelanceerd op Amerikaanse schepen in de Middellandse Zee. Die bereikten de Syrische luchtmachtbasis Shayrat en hebben daar tal van vliegtuigen op de grond vernield.

Volgens minister Mattis is nu een vijfde van de nog operationele vliegtuigen van Assad uitgeschakeld. Bij de aanval zouden een onbekend aantal vliegtuigen op de grond zijn vernietigd, evenals een brandstofopslagplaats. Toch is de hele basis niet onbruikbaar en blijkbaar was dat ook niet de bedoeling. Zo zijn de startbanen niet geraakt, evenmin als het gedeelte waar Russische militairen waren ondergebracht. 

Shayrat is de op één na belangrijkste luchtmachtbasis in Syrië en is erg belangrijk voor het regime in Damascus. Vanuit die basis voeren Syrische vliegtuigen aanvallen uit op de rebellen in het noorden, maar ook op de terreurgroep IS nabij Palmyra in het centrum van Syrië.

Shayrat was tweede luchtmachtbasis in Syrië

Het is dus zeker niet zo dat de luchtmacht van Assad nu uitgeschakeld is. Volgens The New York Times zijn er 25 luchtmachtbases in Syrië waarvan er 20 in handen zijn van het regime van Assad.

Assads leger heeft op de grond zware verliezen geleden zowel inzake militairen als in materieel en hangt in steeds grotere mate af van de luchtmacht. Die is nog altijd erg groot, maar heeft wel veel verouderde Russische vliegtuigen zoals de MiG-21 en 23 en Soechoj 22 en 24.

Dat is voor Assad voldoende om in de burgeroorlog een monopolie op het luchtruim te hebben tegenover de beperkte mogelijkheden van de rebellen of terreurgroepen. Tegenover Amerikaanse, Turkse of andere vliegtuigen maken de Syriërs echter weinig kans, al gaan die elkaar meestal uit de weg.

Sinds meer dan een jaar krijgt Assad de steun van Russische vliegtuigen en die zijn moderner met betere technologische mogelijkheden. Syrië heeft ook nog altijd imposante luchtverdedigingsystemen die eventueel geallieerde vliegtuigen kunnen bedreigen.

Hoe dan ook lijkt de klap van vorige week vooral bedoeld als een eenmalige bestraffing en als een waarschuwing. Als er geen nieuwe chemische aanvallen komen of raketten worden afgevuurd op westerse vliegtuigen, zal het daarbij blijven. Want Assads luchtmacht te veel verzwakken of vernietigen zoals onder meer senator John McCain voorstelt, zou in het voordeel van IS of andere terreurgroepen kunnen spelen.

Meest gelezen