Zeker zestien burgers omgekomen bij etnisch geweld in Zuid-Soedan

Zeker 16 burgers zijn omgekomen bij etnisch geweld in Zuid-Soedans tweede stad, Wau, in het noordwesten. Nog eens tien anderen zijn gewond geraakt. Dat meldt een patrouille van VN-blauwhelmen vanuit een ziekenhuis in de stad. Legerwoordvoerder Santo Domic Chol sprak eerder van negen doden.

Zaterdag al had het leger een poging ondernomen om de door de rebellen gecontroleerde stad Bagari weer in te nemen, wat leidde tot zwaar geweld in het gebied. Dat geweld bereikte vandaag ook Wau.

Daarna vielen gewapende locals verschillende huizen in Wau binnen, op zoek naar aanhangers van de rebellen. Het was tijdens die huiszoekingen dat veel slachtoffers vielen.

De adjunct-gouverneur van de deelstaat Wau, Charles Anthony Brende, bevestigde dat er gevochten is. "Veel burgers, vooral vrouwen en kinderen, zijn gevlucht naar de Sint-Marcuskathedraal. Het is niet duidelijk welke stam met welke strijd levert." Volgens de VN hebben ongeveer 3.000 inwoners hun toevlucht gezocht tot de kathedraal.

"We hoorden geweervuur in de stad deze ochtend", zei ook Daniel Dickinson, woordvoerder van de VN-missie in Zuid-Soedan. "We sturen een patrouille om meer te weten te komen."

In het conflict dat in december 2013 uitbrak in Zuid-Soedan zijn al tienduizenden mensen gedood en ruim 3,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. In het conflict staan de Dinka, waartoe president Salva Kiir behoort, tegenover de Nuër van zijn vroegere vicepresident Riek Machar.

Eind februari riepen eind februari in delen van het land een hongersnood uit.

Meest gelezen