"Natte droom van Washington -Kim Jong-Un die verdwijnt- is volgens Peking basis voor instabiliteit"

De toon verhardt tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Maar hoe moeten we de situatie inschatten? Komt het tot een botsing tussen de twee landen en waar staat China dan? "De natte droom van Washington, het verdwijnen van Kim Jong-un, leest men in Peking als een basis voor heel wat instabiliteit en onzekerheid", zegt Koreakenner Koen De Ceuster (Universiteit Leiden).

"Het grote probleem is dat we met een Amerikaanse president zitten die buiten de geijkte paden treedt. Die van onvoorspelbaarheid zijn handelsmerk gemaakt heeft en die beslissingen neemt zonder de complexiteit van een dossier grondig te kennen", legt Koen De Ceuster, Koreakenner en docent aan de Universiteit van Leiden, uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Dat is wat we nu ook zien in de tweet - waarin Trump schreef dat de Verenigde Staten "het probleem Noord-Korea oplossen, of het nu met of zonder China is -. Ik denk dat een oplossing zonder medewerking van China geen goed idee is."

Maar het blijft niet alleen bij woorden. President Trump heeft ook een Amerikaans vloot gestuurd richting Korea - na de reactie op de gifgasaanval in Syrië symbolisch uitermate belangrijk, zegt De Ceuster. "Het is niet ongewoon dat Amerikaanse vliegdekschepen af en toe het Koreaanse schiereiland aandoen, maar de context is hier heel belangrijk. Er zijn al bijna anderhalve maand militaire oefeningen aan de gang met Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen en tegen de achtergrond spelen ook de rakettesten van Noord-Korea. Het is dus een soort preventieve reactie van de Verenigde Staten, die zo de druk op Noord-Korea verhogen."

Noord-Korea versus China versus Amerika

Hoe moeten we de verhoudingen tussen Noord-Korea, China en de Verenigde Staten inschatten? "De buitenwereld heeft vaak een fout beeld van de relatie tussen Noord-Korea en China. China heeft er geen belang bij om Kim Jong-un uit het zadel te helpen. Wat China wil is stabiliteit. De natte droom van Washington, het verdwijnen van Kim Jong-un, leest men in Peking als een basis voor heel wat instabiliteit en onzekerheid."

Maar ook het ruimer kader in de regio moet bekeken worden. "De Verenigde Staten zijn daar eigenlijk de grote tegenspeler van China. China ziet Noord-Korea in het geopolitieke beleid dus als een pion die gebruikt kan worden. China's nationale belangen liggen niet in de lijn van de Amerikaanse nationale belangen. Ze volgen dan ook hun eigen beleid en niet het beleid van de Verenigde Staten."

"Onberekenbaarheid van de Amerikaanse president maakt een optreden altijd mogelijk"

Of het nu echt tot een clash komt tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten is moeilijk te voorspellen. "Trump heeft bewezen dat hij bereid is om verrassend uit de hoek te komen. In het verleden is een militaire offensieve reactie altijd uitgesloten omdat de consequenties - zeker voor Zuid-Korea - heel ingrijpend en bedreigend kunnen zijn. Maar vandaag kunnen we een optreden niet uitsluiten door de onberekenbaarheid van de Amerikaanse president."

De grote vraag is dan welke vorm dat optreden zou aannemen. "Als men wacht tot Noord-Korea een nieuwe rakettest uitvoert en Amerika beperkt zich tot het uit de lucht halen van die raket, is dat al bij al een relatief terughoudende ingreep. Angstaanjagender zou zijn als de Verenigde Staten zouden overgaan tot een preëmptieve aanval, een aanval vóór Noord-Korea effectief iets gedaan zou hebben. Denk maar aan een aanval op de site waar het land nucleaire testen doet. Dan zit je in een hele andere situatie. De vraag is dan hoe China, Rusland en Noord-Korea zelf zullen reageren."

Meest gelezen