"Taalgebruik Zuhal Demir is beleidspersoonlijkheid onwaardig"

Volgens Gents CD&V-kopstuk Mieke Van Hecke is Zuhal Demir in haar woordgebruik "over de schreef" gegaan toen ze het afgelopen weekend had over "moslimpartij CD&V". "Ik vind het taalgebruik dat gehanteerd werd een beleidspersoonlijkheid absoluut onwaardig", aldus Van Hecke in "Terzake".

N-VA-staatssecretaris Demir "waarschuwde" afgelopen weekend voor "moslimpartij" CD&V die de moslims als "kiesvee gebruikt". Aanleiding voor die uithaal was een interview met Mieke Van Hecke waarin de CD&V-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent stelde dat haar partij een "logische keuze is voor moslims", wat ook de titel werd van het interview. 

"Wat mij daarin stoort, is dat men op basis van een titel een aanval heeft gedaan op de CD&V. Men heeft het artikel niet gelezen", reageert Van Hecke. En het zijn vooral de woorden van Zuhal Demir die de CD&V-politica een doorn in het oog zijn. "Het taalgebruik dat men heeft gehanteerd, is absoluut een beleidspersoonlijkheid onwaardig", aldus Mieke Van Hecke.

"We leven in zo'n harde samenleving. Als ook beleidsmensen dat ze dat soort woorden mogen hanteren om te zeggen dat men van mening verschilt, dan vind ik dat erg." Van Hecke steunt haar voorzitter Wouter Beke die excuses eist van de N-VA-politica. 

"Zelfs gelovige christenen mogen niet meer zijn wie ze zijn"

In "Terzake" ging Mieke Van Hecke ook dieper in op waarom ze vindt dat de CD&V een "logische keuze" zou zijn voor moslims. "Verschillende partijen proberen in hun lijsten een weerspiegeling te hebben van de samenleving. Ik ben zeker geen voorstander van een aparte lijst voor mensen met een migratieverleden. We willen ze geïntegreerd krijgen."

"Maar met alles wat er gebeurt rond de secularisatie in Vlaanderen en het feit dat men dat wil verankeren in de Grondwet, het afschaffen van levensbeschouwelijke vakken, het bestaansrecht van het katholiek onderwijs... Wat dat betreft neemt CD&V het voortouw om een plaats te geven aan religie in de publieke ruimte. Gelovige moslims kunnen zich daardoor aangesproken voelen."

Volgens Van Hecke gaat het overigens niet alleen over moslims. "Zelfs de gelovige christenen mogen niet meer zijn wie ze zijn. Men wil een absolute laïcité in de samenleving en dan moeten de religieuze symbolen weg. Ik heb ook niet gezegd dat CD&V de unieke moslimpartij is. Ik hoop dat moslims ook op andere lijsten hun weg vinden. Laat ons het inclusief maken en hen een plaats geven in onze partijen."

Meest gelezen