"The crown" spant de kroon bij nominaties Bafta tv-prijzen

"The crown" maakt kans op 5 British Academy Television Awards. Dat zijn de belangrijkste tv-prijzen in het Verenigd Koninkrijk. De Netflixserie is genomineerd in belangrijke categorieën als beste dramaserie en beste actrice in een hoofdrol. Die andere favoriet "The night manager" moet het met 1 nominatie stellen.

Vandaag zijn de nominaties van de British Academy Television Awards van de British Academy of Film and Television Arts (Bafta) bekendgemaakt. Die zijn sinds 1955 het Britse antwoord op de Amerikaanse Emmy Awards en gelden als de belangrijkste tv-prijzen in het Verenigd Koninkrijk.

Met 5 nominaties is "The crown" dit jaar de grote kanshebber op een van de prijzen. Bovendien vallen de nominaties voor de Netflixserie over de beginjaren van de Britse koningin Elizabeth II in belangrijke categorieën.

Zo heeft "The crown" een nominatie beet in de categorie beste dramaserie, maar ook in de categorie beste actrice in een hoofdrol voor Claire Foy die de koningin vertolkt. Daarnaast zijn Jared Harris en John Lithgow allebei genomineerd in de categorie beste acteur in een bijrol. Tot slot mag ook Vanessa Kirby op een beeldje hopen in de categorie beste actrice in een bijrol.

Dat "The crown" deze nominaties op zak heeft, heeft de serie te danken aan een wijziging van het reglement. Dat laat nu ook nominaties in de hoofdcategorieën toe voor series waaraan voornamelijk Brits talent heeft meegewerkt, maar die niet noodzakelijk voor een Britse zender zijn gemaakt.

Tom Hollander

Drie andere series hebben elk drie nominaties gekregen. Het gaat om "Damilola, our loved boy", "Fleabag" en "Happy valley". "The night manager" moet het dan weer stellen met slechts 1 nominatie in de categorie beste acteur in een bijrol voor Tom Hollander.

Nochtans was de serie een internationale hit en tikten hoofdrolspelers Tom Hiddleston, Hugh Laurie en Olivia Colman eerder elk een Golden Globe op de kop voor hun vertolkingen. De Britse pers is dan ook verwonderd dat geen van hen een nominatie voor de Bafta tv-prijzen heeft gekregen.

Op 14 mei worden de prijzen in Londen uitgereikt. De volledige lijst met nominaties kan u hier lezen.

Uit "Het Journaal" van 4 november 2016:

Meest gelezen