Gemeentehuis van Aalter

Aalter wil samensmelten met Knesselare

De gemeente Aalter wil fuseren met buurgemeente Knesselare. Dat heeft burgemeester Pieter De Crem (CD&V) gisteravond bekendgemaakt op de gemeenteraad. Het is nog maar een principiële beslissing, maar beide gemeenten "zijn er klaar voor."

De Vlaamse regering moedigt gemeenten aan om te fuseren. Er ligt zelfs een schuldverlichting van 500 euro per inwoner in het vizier voor gemeenten die voor eind 2017 een principiële beslissing nemen over een vrijwillige fusie.

Verschillende gemeenten denken daarover na, onder meer Tremelo en Begijnendijk in Vlaams-Brabant, Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode in Limburg, en Zingem en Kruishoutem in Oost-Vlaanderen. En in die laatste provincie nu dus ook Aalter en Knesselare. Een fusie biedt heel wat voordelen, zegt de Aalterse burgemeester Pieter De Crem.

"Een gratis containerpark, lage belastingen, het afschaffen van de gezinsbelastingen... En er is natuurlijk ook nog het voordeel van een schuldvermindering waardoor we voor elk van onze inwoners nog meer zullen kunnen doen. We kennen elkaar, we werken samen in de politiezone Aalter-Knesselare, een reden en een hefboom om na te denken over een fusie."

De nieuwe gemeente zal om en bij de 30.000 inwoners tellen. Wanneer de fusie rond zal zijn en hoe de gemeente dan zal heten, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen