Actiegroep Unia Lege Doos plaatst lege doos op de stoep van Unia

Twintig tot dertig actievoerders hebben vandaag voor het gebouw van Unia in Brussel gemanifesteerd tegen het gelijkekansencentrum. De actiegroep Unia Lege Doos plaatste symbolisch een lege doos op de stoep van Unia.

Aanleiding voor de actie is het ontslag door Unia van schrijfster en juriste Rachida Lamrabet, die -in eigen naam- in het weekblad Knack het recht op het dragen van een boerka had verdedigd. Volgens Anissa Boujdaini van de actiegroep Unia Lege Doos vervult Unia niet de rol die het zou moeten spelen.

"We stellen vast dat Unia te politiek beïnvloed is. Unia houdt de illusie in stand dat we een mensenrechtenorganisatie hebben die erover waakt dat mensen niet gediscrimineerd worden. Maar dat is ze niet. Personeel die die rol wel opneemt, ontslaat Unia. We pleiten daarom voor de afschaffing van Unia. In de plaats willen we een echte onafhankelijke, interfederale mensenrechtenorganisatie. Een die overgaat tot juridische vervolging bij feiten van racisme."

De actievoerders plaatsten een grote, lege doos op de stoep van Unia. Els Keytsman, directrice van Unia, bood de actievoerders daarop een volle doos aan, symbool voor het werk dat haar organisatie wél verricht. Ze nodigde hen ook uit voor een gesprek, maar daar ging de actiegroep Unia Lege Doos niet op in.

"Het was ons niet echt duidelijk wie de actievoerders zijn en wat ze vragen", zei Keytsman na afloop. "Ik nodigde hen daarom uit voor een gesprek, zodat we naar hun verzuchtingen konden luisteren. Maar dat bleek niet hun bedoeling. Als een organisatie die out of the box denkt, boden we hen ook een volle doos aan. We hadden graag in een gesprek uitgelegd wat we wél doen, op basis van cijfers en ander feitenmateriaal."

Meest gelezen