Britse rechter: Dokters mogen doodzieke Charlie laten sterven, tegen wil van ouders in

In Groot-Brittannië mogen dokters de levensondersteuning van een doodzieke baby uitschakelen tegen de wil van de ouders in. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof beslist.

De acht maanden oude Charlie lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte waardoor zijn hersentjes onherstelbare schade hebben opgelopen. Zijn levensverwachting is nauwelijks nog enkele maanden volgens de huidige stand van de geneeskunde.

De ouders van Charlie willen hun zoontje nog naar de VS brengen voor een dure experimentele behandeling. "Een enige kans op leven", verwoorden ze het. Maar volgens de dokters zal die behandeling de kansen op overleving en de levenskwaliteit van de baby niet vergroten. Daarom willen ze het kind overbrengen naar de palliatieve afdeling en de medische ondersteuning stopzetten.

De Britse rechtbank geeft de dokters nu gelijk. Zij mogen de levensondersteunende behandeling van Charlie wel degelijk stopzetten. "Ik vel dit vonnis met een bijzonder zwaar gemoed, maar ik ben in de volle overtuiging dat dit het beste is voor het kind", aldus de rechter. "Ik wil ook hulde brengen aan de moedige en waardige manier waarop de ouders deze zaak hebben aangepakt en aan hun absolute toewijding voor hun wonderlijk zoontje", voegde de rechter er nog aan toe.

De ouders reageerden bijzonder emotioneel op het vonnis en verlieten de rechtszaal al vooraleer de rechter zijn redenering had afgemaakt. Mogelijk gaan ze in beroep tegen de uitspraak. De afgelopen weken hadden de ouders overigens al 1,5 miljoen euro aan fondsen ingezameld voor de behandeling van Charlie in de VS. Ze overwegen om dat geld te besteden aan onderzoek naar de ongeneeslijke ziekte waaraan hun zoontje lijdt.

Meest gelezen