Brons voor België als het van eerste Songfestivalwinnares afhangt

Als het van Lys Assia afhangt, dan verovert België dit jaar de bronzen plak op het Eurovisiesongfestival. De winnares van het allereerste festival in 1956 prijst onder meer de "unieke compositie" van "City Lights". De absolute favoriet voor Lys Assia is echter de Italiaanse inzending.

93 jaar is ze intussen, Lys Assia. En nog steeds volgt "de koningin van het Songfestival" de liedjeswedstrijd op de voet. Elk jaar geeft de laureaat van de eerste editie zo haar persoonlijke top twintig. En dit jaar prijkt België op de derde plaats, net na Portugal dat op de tweede plaats strandt. 

"City lights" van de Brusselse zangers Blanche is volgens Assia - net als "Amar pelos dois" van de Portugese zanger Salvador Sobral - een "sterke keuze" als inzending voor het Eurovisiesongfestival. "Een uniek genre, unieke tekst en dito compositie", oordeelt de winnares van het eerste Eurovisiesongfestival.

Maar dé winnaar van het Eurovisiesongfestival 2017 is voor Lys Assia Italië, met het vrolijke "Occidentali’s Karma" van Francesco Gabbani. "De Italiaanse taal is zo mooi. Het doet me denken aan de tijd toen ik de evergreen "Giorgio" zong op het Songfestival van 1958, waar ik op de tweede plaats eindigde", zegt een lyrische Lys Assia.

Voor alle duidelijkheid: het gaat om de persoonlijke favorieten van Lys Assia. De Zwitserse winnares uit 1956 laat zich niet verleiden tot enige voorspellingen. Drie jaar geleden was onze Belgische inzending "Mother" van Axel Hirsoux trouwens de topfavoriet van Assia, maar ons land bleef toen steken in de halve finale. Hoe dan ook doet België het dit jaar zowel bij bookmakers als in Songfestivalmiddens het erg goed, maar ook daar is Italië nu al de gedoodverfde winnaar.

Ontdek hieronder de top drie van Lys Assia en hoe ze het destijds zelf deed:  

Italië: Francesco Gabbani met "Occidentali’s Karma"

Portugal: Salvador Sobral met "Amar pelos dois"

België: Blanche met "City lights"

En zo klonk Lys Assia met "Refrain" in 1956