Eén bekijkt kanker door tragikomische bril in "Gevoel voor tumor"

Begin mei starten de opnames van "Gevoel voor tumor", een tragikomische fictiereeks over een student geneeskunde die met kanker te kampen krijgt. Dat meldt Eén. Onder anderen Maarten Nulens, Els Dotterman, Liesa Naert en Vic De Wachter spelen de hoofdrollen.
© VRT
Maarten Nulens in "Beau séjour".

Een agressief non-hodgkin-NK-T-cel-lymfoom, ofwel een tumor in de neus: die diagnose kreeg VRT-medewerker Leander Verdievel enkele jaren geleden te verwerken. Zijn strijd tegen de ziekte heeft hij verwerkt tot "Gevoel voor tumor", een tragikomische fictiereeks. Begin mei starten de opnames, zo meldt Eén.

Maarten Nulens (bekend van "Beau séjour") speelt de rol van Tristan Devriendt, een student geneeskunde van 25 die plots te horen krijgt dat hij kanker heeft. Van het ene moment op het andere ruimen zijn dromen plaats voor een strijd op leven en dood. Samen met zijn familie en vrienden komt hij in een wervelwind van emoties terecht met humor en liefde als onverwacht neveneffect.

Naast Nulens spelen ook Els Dottermans, Dirk Van Dijck, Barbara Sarafian, Marthe Schneider, Liesa Naert en Vic De Wachter mee. De reeks is in het voorjaar van 2018 op Eén te zien en is een coproductie van het VRT-net met Sylvester productions in samenwerking met Kom op tegen kanker.

"Ge zijt uw gevoel voor tumor toch nog niet kwijt hé"

"Kanker is vaak zo verdomd surrealistisch", zegt Verdievel. "De stagiair die flauwvalt bij een ruggenmergpunctie, mijn vader die me steevast begroette met "Ge zijt uw gevoel voor tumor toch nog niet kwijt hé" wanneer hij op bezoek kwam, zeven keer de biografie van Lance Armstrong krijgen van bezoekers... Ik kon vaak niet anders dan lachen."

Voor de reeks voerden de makers ook een reeks gesprekken met (ex-)kankerpatiënten. Zij inspireerden hen om een persoonlijke beproeving tot een authentiek en universeel verhaal over leed, liefde, maar ook een lach in tijden van tumor te laten uitgroeien. Zelf heeft Verdievel zijn ziekte inmiddels overwonnen.

Meest gelezen