G7 wil Rusland "niet in de hoek duwen", geen sancties na Syrische gifgasaanval

De G7-landen zullen geen extra sancties opleggen aan Rusland na de gifgasaanval van het Syrische regime. Op de bijeenkomst in Italië raakten de bevoegde ministers het niet eens over een Brits voorstel in die zin. De zeven belangrijkste industrielanden streven naar een "politieke oplossing" voor Syrië en willen Rusland daarbij "niet in de hoek duwen".

De aanval met gifgas op een Syrisch stadje vorig week werd volgens het Westen uitgevoerd door het Syrische regime, dat een bondgenoot is van Rusland. De buitenlandministers van de G7 (VS, Duitsland, Japan, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk en Italië) zijn de afgelopen twee dagen bijeengekomen tijdens een top in Italië om tot een eensgezinde aanpak over Syrië te komen, zeker in het licht van het bezoek van de Amerikaanse minister Rex Tillerson aan Moskou net na de G7-top. Aan tafel schoven ook Saudi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Jordanië aan.

Maar de ministers vonden geen consensus over een voorstel van de Britse minister Johnson om Russische en Syrische militaire figuren sancties op te leggen als vergelding voor de gifgasaanval.  "We moeten een dialoog hebben met Rusland. We mogen De Russen nu niet in de hoek duwen", vindt de Italiaanse minister Angelino Alfano. De ministers kwamen in die zin overeen dat Rusland niet moet geïsoleerd worden, maar "in zover als mogelijk betrokken moet worden bij het politieke overgangsproces in Syrië".

Geen militaire oplossing

De G7-ministers benadrukten unisono dat ze géén militaire oplossing willen voor de crisis in Syrië, maar wel een politieke. Voor de Amerikaanse minister Tillerson is dat een oplossing zonder de Syrische president Bashar al-Assad. Hij kreeg daarvoor steun bij zijn collega-ministers. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zei dan weer dat het tijd is dat Rusland stopt met het regime van Assad te steunen "en te tonen dat het oprecht voor vrede werkt".

Volgens Boris Johnson zijn sancties tegen Rusland in de toekomst echter toch niet uitgesloten. "Er is een akkoord over steun voor extra sancties als we verdere bewijzen kunnen verzamelen tegen de verantwoordelijken voor de gifgasaanval", liet de Britse minister optekenen.

Meest gelezen