Groenlandse walvis duikt op voor Zeelandse kust

Voor de kust van Vlissingen, in de Nederlandse provincie Zeeland, is een Groenlandse walvis gespot. Die soort werd nog nooit eerder in Nederland gezien. Vorige week werd voor onze kust ook al een Groenlandse walvis opgemerkt, mogelijk gaat het om hetzelfde exemplaar.

"Ik heb de walvis zelf waargenomen. Het is volgens mij een volwassen exemplaar en wel twintig meter lang. We zijn ook nog het water op gegaan, maar door de invallende duisternis hebben we hem alleen nog kort gezien," zegt Albert Dijkstra van de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren Zuid (EHBZ Zuid) aan Omroep Zeeland.

Volgens hem verkeert het dier niet in zo'n goede gezondheid. "Een Groenlandse walvis hoort hier niet thuis en verblijft alleen rond de noordpool. Hij is dus enorm uit de richting. Dat betekent dat er iets afwijkends aan de hand is. Als het om dezelfde walvis gaat als in België, is uit foto's gebleken dat er iets aan de staart van de walvis hangt. Touw of netten of zoiets. Dat zou niet goed zijn."

Stichting SOS Dolfijn probeert samen met EHBZ Zuid het dier in de gaten te houden. De organisaties adviseren mensen om de walvis vooral niet zelf te benaderen als ze het dier zien.

De Groenlandse walvis was ooit bijna uitgestorven omdat het een aantrekkelijke prooi was voor walvisjagers. Inmiddels lijkt het beter te gaan met de soort, want de populatie neemt naar schatting met 2 tot 3 procent per jaar toe. De jacht is afgenomen, alleen Inuit vangen elk jaar nog zo’n 40 tot 50 Groenlandse walvissen voor voedsel.

Op YouTube zijn beelden gepost van de Groenlandse walvis voor de kust van Zeeland:

Meest gelezen