Nooit zo veel sites geblokkeerd in strijd tegen namaak

De economische inspectie heeft vorig jaar bijna 2.600 websites geblokkeerd die namaakgoederen verkochten. Dat is een record, schrijft De Tijd. De inspectie wacht niet meer op tips, maar gaat actief op zoek naar websites met namaakgoederen. Die aanpak loont.

"De reden waarom er zo veel websites zijn geblokkeerd, is omdat we hebben geopteerd voor een andere aanpak. De economische inspectie reageert proactief", legt minister van Economie Kris Peeters (CD&V) uit. In 2013 blokkeerde de inspectie slechts 54 sites, in 2014 nog maar 53 en in 2015 ging het om 328 sites met .be- en .eu-domeinnamen.

De inspectie laat ook buitenlandse websites niet ongemoeid. "Buitenlandse domeinnamen waarover we meldingen krijgen, zijn via Europol doorgegeven aan de andere autoriteiten", zegt Peeters.

De meldingen die ontvangen worden, gaan voor bijna de helft over namaakschoenen, voorts over nagemaakte kleding, lederwaren, juwelen en horloges.

Meest gelezen