Noord-Korea "klaar voor een oorlog"

Het Noord-Koreaanse regime zegt "klaar te zijn voor een oorlog", in een reactie op de ontplooiing van een Amerikaanse militaire vloot voor de kust van het Koreaanse schiereiland. "Wij nemen de meest strikte maatregelen om terug te vechten tegen provocateurs, om ons met wapens te verdedigen." De spanningen in de regio lopen de laatste weken steeds meer op.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
(archieffoto) Noord-Korea wekt woede op door zijn herhaalde rakettesten.

De Verenigde Staten heeft zaterdag een Amerikaanse vloot richting het Koreaanse schiereiland in de Stille Oceaan gestuurd. Het vliegdekschip USS Carl Vinson en enkele raketkruisers zouden oorspronkelijk richting Australië varen, maar moest dus zijn koers wijzigen. Wellicht zal de vloot posities innemen in de Japanse Zee, tussen Korea en Japan.

Pyonyang noemt die militaire ontplooiing "dwaas". In een eerste officiële reactie zegt het "klaar te zijn voor een oorlog." "De dwaze en roekeloze Amerikaanse ontplooiing om de Democratische Volksrepubliek Korea binnen te vallen heeft een alarmerend stadium bereikt", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, geciteerd door het staatspersagentschap KCNA. Noord-Korea "is klaar om te reageren, welk soort oorlog de VS ook wil voeren".

"We nemen de meest strikte maatregelen om terug te vechten tegen provocateurs, om ons met wapens te verdedigen", klinkt het nog in de mededeling. En: "Wij zullen de Verenigde Staten volledig verantwoordelijk houden voor de catastrofale gevolgen van hun buitensporige acties."

Het sturen van de Amerikaanse vloot "toont maar aan dat Noord-Korea gerechtvaardigd is om nucleaire wapens te ontwikkelen, om te gebruiken voor zelfverdediging of voor een pre-emptive strike (een preventieve aanval, nvr)".

(foto: gevechtsvliegtuigen op het dek van de US Carl Vinson, lees verder onder de foto)

Druk op Noord-Korea wordt steeds groter

Noord-Korea wekt de woede op van de internationale gemeenschap door zijn testen met middellange- en langeafstandsraketten. Gevreesd wordt dat het regime in Pyongyang een raket wil ontwikkelen die tot de Verenigde Staten kan reiken. Vooral de Verenigde Staten voeren de druk op Noord-Korea fors op.

President Donald Trump heeft zijn adviseurs onlangs gevraagd alle opties op te lijsten om druk te zetten op Noord-Korea en het te verplichten zijn nucleaire programma stop te zetten. Eerder dreigde hij al met een unilaterale actie tegen Noord-Korea indien China er niet in slaagt Pyongyang te overtuigen om een andere koers te varen.

Buurland Zuid-Korea zei gisteren dat een militaire actie tegen Pyongyang nooit zou gebeuren zonder "nauwe samenwerking" tussen de VS en Seoel. Ook China, de dichtste bondgenoot van Noord-Korea, heeft al gewaarschuwd voor strenge sancties als er nog meer rakettesten volgen.

Meest gelezen