Plantentuin Meise probeert bloeiende reuzenaronskelk te bevruchten met Gents stuifmeel

De Plantentuin in Meise heeft een wereldprimeur te pakken: twee reuzenaronskelken staan tegelijk in bloei. Eén nadeel: omdat de bloemen van deze uitzonderlijke plant zich op dezelfde dag vormden, kon men de ene niet bestuiven met het stuifmeel van de andere. Maar de Plantentuin van Gent kwam met de oplossing en heeft diepgevroren stuifmeel aangeboden.

"Geen enkele botanische tuin ter wereld deed het ons voor: twee aronskelken tegelijk in bloei", vertelt Manon Van Hoye van de Plantentuin in Meise fier aan VRT Nieuws. "Meer nog: vanmorgen hebben we een van onze twee aronskelken die in bloei staan, bestoven. De plant is met uitsterven bedreigd in Sumatra en een van onze belangrijkste taken is om deze plant te bewaren."

Oorspronkelijk was het de bedoeling om het stuifmeel van de eerste plant te bewaren in de koelkast om er de vrouwelijke bloemen van de tweede plant mee te bestuiven. Maar omdat de planten tegelijk in bloei staan, viel dat plan in het water. De Plantentuin van Gent kwam met de oplossing: diepgevroren stuifmeel. "Over tien dagen zullen we weten of de bestuiving gelukt is. Dan zullen de vrouwelijke bloemetjes beginnen zwellen zoals een zwangere vrouw."

"Optimaal had de bestuiving gisteren moeten gebeuren. Nu is het te hopen dat de vrouwelijke bloemetjes op het ogenblik van de bevruchting nog niet te fel verwelkt waren", voegt Koen Es van de Plantentuin van Meise toe. Bij een succesvolle bestuiving krijgt de Plantentuin mogelijk tientallen zaadjes waarmee nieuwe planten kunnen worden gekweekt. Het nadeel is wel dat in dat geval de knol kapot kan gaan. Daarom werd slechts één van de twee reuzenaronskelken bevrucht.

De reuzenaronskelk is een zeldzame plant afkomstig uit de tropische regenwouden van Sumatra. De Plantentuin van Meise beschikt sinds een tiental jaren over een aantal planten. Tot nog toe kwamen er al zeven tot bloei. Typisch aan deze bloei is dat er zich uit de knol een grote rechtsopstaande bloem ontwikkelt en er zich een wansmakelijke lijkengeur verspreidt. Het spektakel is steevast een grote publiekstrekker. Maandag daagden al zo'n 400 bezoekers op, vanmiddag al meer dan 2.000. Uitzonderlijk is de Plantentuin daarom vandaag open tot 22 uur.

Meest gelezen