Politie zet opnieuw traangas in tegen protest in Venezuela

Opnieuw is traangas ingezet tijdens een manifestatie van de oppositie tegen de regering en tegen rechters van het hooggerechtshof. Verschillende demonstranten raakten gewond. De oppositie beschuldigt het hooggerechtshof ervan een staatsgreep uit te voeren nadat de rechters het parlement buiten de wet gesteld hebben en zichzelf parlementaire bevoegdheden toegeëigend hebben.

Duizenden demonstranten, aangevoerd door parlementsleden en door parlementsvoorzitter Julio Borges, protesteerden maandag in de straten van de hoofdstad Caracas. De politie zette traangas in om hen uit elkaar te drijven. Vanuit helikopters zou volgens getuigen bussen met traangas gedropt zijn, een ziekenhuis zou gedeeltelijk ontruimd zijn omdat een bus terechtkwam voor de deur.

Bij de rellen zouden 57 mensen gewond zijn geraakt. Minister van Binnenlandse Zaken Nestor Reverol liet weten dat de politie 18 mensen heeft gearresteerd.

De protesten in Venezuela gaan intussen al hun tweede week in. Bijna dagelijks zijn er manifestaties waarin de schreeuw om nieuwe verkiezingen weerklinkt. Veel van die protesten zijn opgebroken door de politie, die loyaal is aan president Nicolas Maduro. Vorige week raakten meer dan 60 mensen gewond door interventies van de oproerpolitie. Tientallen mensen werden al opgepakt.

"Regering respecteert democratische instellingen niet"

De oppositie en de bevolking zijn woedend over wat zij een regering noemend die niet langer democratische instellingen respecteert en afglijdt naar autoritarisme. Ze willen president Maduro weg wegens schendingen van de grondwet en wanbeleid.

Vorige week kreeg oppositieleider en voormalig presidentskandidaat Hernique Capriles een verbod om zich de komende 15 jaar verkiesbaar te stellen. Daardoor kan hij niet deelnemen aan de volgende presidentsverkiezingen, die gepland staan voor 2018.

Ook de rechters van het hooggerechtshof zijn kop van Jut. Die beslisten op 30 maart om zichzelf parlementaire bevoegdheden toe te eigenen. Dat leidde tot veel verontwaardiging in de internationale gemeenschap, en de rechters beslisten uiteindelijk om de beslissing in te trekken.

President Maduro beschuldigt de oppositie ervan de bevolking op te hitsen en samen te zweren met internationale spelers om Venezuela te destabiliseren.

Meest gelezen