Spicer: "Zelfs Hitler verlaagde zich niet tot het gebruik van chemische wapens"

Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, heeft een pijnlijke uitschuiver gemaakt. In zijn uitleg over de chemische aanval in Syrië maakte hij de vergelijking dat zelfs iemand zo verachtelijk als Hitler nooit zo laag ging. Al probeerde hij die uitspraak daarna wel bij te stellen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Verenigde Staten hebben vorige week een Syrische luchtmachtbasis gebombardeerd als vergelding voor een chemische aanval die het Syrische regime zou hebben uitgevoerd. Volgens Damascus zelf en hun Russische bondgenoten zou die aanval onterecht in de schoenen van Assad zijn geschoven.

Spicer verdedigt het Amerikaanse beleid door te stellen dat er geen chemische wapens zijn gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Zelfs iemand zo verachtelijk als Adolf Hitler heeft zich daar nooit toe verlaagd", voegt hij eraan toe. "Rusland moet zich ernstig de vraag stellen of ze met zo iemand bondgenoten wil blijven." Een pijnlijke uitschuiver van Spicer, want de nazi's hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog uiteraard chemische wapens ingezet in de gaskamers in de concentratiekampen.

"Hij gebruikte geen saringas op zijn eigen volk zoals Assad dat doet", zegt Spicer enkele minuten later als een reporter erop door vraagt en hij zijn uitschuiver inziet. "Hij heeft dat natuurlijk wel in zijn Holocaustcentra gebruikt, maar niet in dorpen bij onschuldige mensen." Met "Holocaustcentra" bedoelt Spicer overigens concentratiekampen.

Na de persbriefing benadrukte hij nog schriftelijk dat hij op geen enkele manier de Holocaust wilde minimaliseren. In de Duitse concentratiekampen zijn miljoenen joden, holebi's, krijgsgevangenen, zigeuners, politieke tegenstanders en gehandicapten omgekomen.

Meest gelezen