Terreurgroep IS controleert minder dan 7 procent van Irak

De terreurgroep IS controleert momenteel minder dan zeven procent van Irak. Dat meldt het Iraakse commando over de gezamenlijke operaties.

IS "controleerde 40 procent van het Iraakse grondgebied" in 2014, verklaarde generaal Yahya Rassoul, woordvoerder van commando dat de strijd tegen de jihadisten coördineert. "Op 31 maart (2017) controleerde het niet meer dan 6,8 procent."

De jihadisten veroverden grote gebieden in Irak tijdens een bliksemoffensief in 2014. Maar ze hebben verschillende grote steden verloren, zoals Fallujah en Ramadi.

De Iraakse troepen voeren sinds 17 oktober een groot offensief om Mosul te heroveren, de op één na grootste stad van Irak en het laatste stedelijke bastion van IS in Irak. Eind januari veroverden de regeringstroepen het oostelijke deel van de stad. Momenteel strijden de troepen om het westelijke deel.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen