Tillerson: "Rusland, kies voor de VS of voor Assad"

Kiezen tussen de Verenigde Staten of het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, dat is wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson voorlegt aan Rusland. Tillerson is intussen aangekomen in Moskou, waar hij zijn Russische ambtsgenoot zal ontmoeten en mogelijk ook president Poetin. Sinds het Amerikaanse bombardement op Syrië worden de diplomatieke banden tussen beide landen op scherp gesteld.

Tillerson is aangekomen in de Russische hoofdstad Moskou, waar hij zal praten met minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en mogelijk ook met president Vladimir Poetin. Het bezoek stond al langer gepland en gaat ook gewoon door, ondanks de spanningen die eind vorige week ontstonden na het Amerikaanse bombardement op een Syrische luchtmachtbasis.

Rusland is een bondgenoot van het regime van president Assad in Syrië. Moskou heeft zowel militair, politiek als financieel al veel middelen geïnvesteerd om hem aan de macht te houden. Het land had scherpe kritiek op het bombardement van de VS op een Syrische luchtmachtbasis vorige week. Dat bombardement was een reactie van de Amerikanen op de gifgasaanval van het regime in Damascus.

Voor de VS is het nu wel duidelijk dat Assad weg moet. "Het is duidelijk dat het tijdperk van de familie Assad op zijn laatste benen loopt", zei Tillerson aan journalisten voor zijn vertrek naar Moskou. "Maar de vraag over hoe dat beëindigd moet worden en de transitie zelf zijn heel belangrijke punten met het oog op de duurzaamheid ervan, en de stabiliteit in Syrië."

"Rusland kan deel uitmaken van de toekomst"

Momenteel ligt de nadruk vooral op het verhogen van de druk op Rusland, de sterkste bondgenoot van Assad. Volgens de VS en andere landen is Rusland mee verantwoordelijk voor de dood van burgers, veroorzaakt door het regime van Assad. In de VS wil men zelfs een onderzoek openen naar de mogelijke Russische betrokkenheid bij de gifgasaanval van vorige week.

"Wij willen het lijden van de Syrische bevolking verlichten. Rusland kan deel uitmaken van die toekomst en er een belangrijke rol in spelen. Of Rusland kan zijn kameraadschap met Syrië blijven volhouden, wat volgens ons de Russische belangen op langere termijn niet ten goede zal komen", stelt Tillerson. Met andere woorden: de kant kiezen van de VS en andere gelijkgestemde landen wat betreft Syrië, of blijven aanleunen bij Assad.

Tillerson woonde voor zijn vertrek nog de vergadering van de G7 in Italië bij, waar getracht werd een gemeenschappelijk standpunt te vinden over Rusland en Syrië. Iedereen is het erover eens dat de crisis in Syrië niet opgelost kan worden met Assad aan de macht. Voorstellen over sancties tegen Rusland werden echter niet goedgekeurd.

Poetin: "Provocatie van Syrische rebellen"

Ook president Poetin heeft op zijn beurt harde taal gesproken aan het adres van de Verenigde Staten. Hij suggereert dat Syrische rebellen de aanval hebben uitgevoerd om de schuld in de schoenen van Assad te schuiven. "Er worden gelijkaardige provocaties voorbereid in andere delen van Syrië, waar ze chemische middelen willen achterlaten om dan de Syrische regering te beschuldigen van het gebruik ervan." Rusland ontkent ten stelligste dat het regime van Assad een chemische aanval uitgevoerd heeft. Hij zei dat hij een beroep zou doen op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens om de gifgasaanval te laten onderzoeken. 

Over het onderzoek naar die gifgasaanval zei Poetin: "We zijn van plan om naar de organen van de Verenigde Naties in Den Haag te trekken en roepen de wereldwijde gemeenschap om de zaak grondig te onderzoeken en om evenwichtige beslissingen te maken gebaseerd op de uitkomst van het onderzoek."

Meest gelezen