United biedt excuses aan nadat passagier hardhandig uit vliegtuig werd gezet

De vliegtuigmaatschappij United is in een storm beland, toen bij een overboekte vlucht een man hardhandig van het vliegtuig werd gehaald. De beelden van het voorval belandden op Facebook en Twitter, en gingen al snel viraal. United bevestigt dat er inderdaad een man van boord werd gehaald, verontschuldigt zich alvast en belooft een onderzoek in te stellen.

De feiten speelden zich zondag af op een vlucht in Chicago. De vlucht was overboekt, maar er moest nog personeel van United aan boord. Vóór iedereen instapte, werden vrijwilligers gezocht om de volgende vlucht te nemen. Niemand stelde zich echter kandidaat, waarop er dan maar een Chinese vrijwilliger werd aangewezen. Een man die al in zijn stoel zat, werd hardhandig van het vliegtuig gehaald - letterlijk gesleurd - tot grote ontsteltenis van medepassagiers. Het incident werd gefilmd en op sociale media gezet (zie video 1 hieronder).

De man kreeg later opnieuw toegang tot de vlucht toen hij beweerde arts te zijn en afspraken had staan met patiënten. Toen hij aan boord kwam, was hij danig in de war en had hij bloed op zijn gezicht (zie video 2 hieronder). Medisch personeel werd opgetrommeld en diende hem de nodige zorg toe. De vlucht liep een vertraging van twee uur op.

Gisteren bood de topman van United, Oscar Munoz, dan zijn excuses aan en beloofde een onderzoek naar de feiten. Met de man in kwestie zou nog gepraat worden:

Vluchten overboeken: kan dat zomaar?

Amerikaanse media stellen zich nu de vraag of iemand zomaar van een overboekte vlucht geschrapt kan worden. Blijkbaar is er geen wetgeving die verbiedt dat er meer zitjes worden verkocht dan dat er zijn. Als er dan plaats te kort is, mogen passagiers geweigerd worden. In het beste geval gebeurt dit uiteraard vóór iedereen aan boord zit. Hij of zij kan dan rekenen op een schadevergoeding.

Het is niet de eerste keer dat United - vroeger United Airlines - in een slecht daglicht komt te staan. Eind maart werd nog enkele tieners de toegang geweigerd omdat ze leggings droegen. Een legging strookt niet met kledingvoorschriften verbonden aan bepaalde tickets. De tieners hadden zogenoemde IPB-tickets. Dat zijn gratis of goedkope tickets voor United-personeel en verwanten.

Hoe het ook zij, het filmpje over het incident van zondag werd al ruim 12 miljoen keer bekeken. De imagoschade voor United is groot.

Meest gelezen