Vandeput: “Operatie met onze F-16’s gaat door”

Ons land heeft nooit formeel beslist om de inzet van F-16¿s boven Syrië op te schorten. Dat zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Na de Amerikaanse raketaanval van vrijdag op een Syrische luchtmachtbasis rees de vraag hoe het zat met de Belgische vluchten boven Syrië.

Vrijdag en zaterdag stonden de Belgische toestellen al aan de grond in Jordanië. Vanuit dat land voeren de F-16’s operaties uit tegen terreurorganisatie IS boven Irak en - in mindere mate - boven Syrië.

Dat de F-16’s twee dagen aan de grond zijn gebleven heeft volgens minister Vandeput te maken met onderhoud en problemen met de communicatie met Rusland over vluchten tegen terreurgroep IS.

Niet meer vanzelfsprekend

Na het Amerikaanse bombardement op een Syrische luchtmachtbasis schortte Rusland als reactie het luchtruimakkoord met de VS op dat ongelukken moet helpen vermijden boven Syrië, waar beide grootmachten naast elkaar bombardementen uitvoeren. Daardoor is het niet meer vanzelfsprekend om boven Syrië te vliegen, zoals ook de Belgische F-16’s doen, als lid van de internationale coalitie tegen IS.

Maar “op het politieke niveau is er nooit sprake geweest van een opschorting en op militair vlak is beslist om even te wachten om boven Syrië te vliegen”, zegt minister Vandeput nu in een reactie aan VRT Nieuws.

Minstens vrijdag en zaterdag voerden de Belgische F-16's geen operaties uit boven Syrië, zo gaf minister Vandeput eerder al aan. “Maar ik heb toen (vrijdag, red.) gezegd dat uur na uur en dag na dag bekeken wordt hoe de situatie evolueert. En ik kan vandaag geen uitspraken doen over hoe en waar we vliegen.”

"Operatie gaat door"

Voor het overige houdt Vandeput zijn lijn aan en weigerde hij om veiligheidsredenen dus meer details vrij te geven over de 'whereabouts' van de Belgische F-16's, die opereren vanuit Jordanië. “Ik zal niet zeggen dat alles nu weer normaal verloopt, maar de operatie gaat door”, besluit de minister.

Waar de zes gevechtsvliegtuigen worden ingezet, hangt af van de door de Verenigde Staten geleide coalitie, herhaalde de minister. En hoe dan ook vindt het overgrote deel van de Belgische operaties boven Irak plaats en dus niet boven Syrië, zo merkte hij nog op in de marge van een bezoek aan de Europese trainingsmissie onder Belgisch commando in Mali.

Meest gelezen